Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nagyon nézik, hogy berúgott-e Sarkozy

2007.06.13. 11:10
Nagy sláger lett a G8-as csúcs egyik sajtótájékoztatója a neten. Nicolas Sarkozy Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatójának felvétele néhány nap alatt milliós nézettséget produkált A francia elnök meglehetősen bambán dülöngél a pulpituson, és szinte vigyorogva motyog, ahogy a fülébe dugja a tolmácsgép fülhallgatóját. Az elnöki szóvivő rosszízű viccnek minősítette a felvételt.

Több mint egymillióan töltötték le eddig internetes honlapokról a múlt heti G8-csúcson Nicolas Sarkozy francia elnök sajtótájékoztatójáról készült felvételt, amelynek felvezetőjében a belga köztelevízió híradójának műsorvezetője, Eric Boever azt állítja: Nicolas Sarkozy nemcsak vizet ivott.

Az interneten a hétvége óta látható az RTBF kettes csatornáján sugárzott részlet, amely a németországi Heiligendammban június 7-én Nicolas Sarkozy és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója utáni sajtótájékoztató legelején készült.

A francia elnök félórás késéssel, láthatóan kifulladva és nevetését visszatartva érkezik a sajtótájékoztatóra. Sarkozy először is elnézést kér a késésért, amelyet a "Putyin úrral folytatott párbeszéd hosszúra nyúlásával" magyaráz. Majd megkérdezi: "Mit szeretnének? Hogy válaszoljak a kérdésekre? Nos, vannak kérdések? Akkor, tessék". Az interneten több tízezren kommentálták és vitatták meg az állítólag részeg francia államfőről készült felvételt. Sarkozyről ugyanis Franciaországban köztudott, hogy soha nem iszik alkoholt és szeret sportolni: gyakran fut és biciklizik a televíziók kamerái előtt. Sokan úgy vélik, hogy az új francia államfő első nemzetközi szereplésén egyszerűen csak megmámorosodott saját sikerétől a világ vezető politikusai között. A belépőről egy másik kameraállásból is készült felvétel, ami egyértelműsített angol cím alatt (Sarkozy drunk) nézhető.

A sajtótájékoztatóról valójában két felvétel kering az interneten. A belga televízió ominózus részletét a francia televíziók nem mutatták be és nem is számoltak be az internetes vitáról. Az LCI francia hírtelevízió viszont leadta a sajtótájékoztató második részéről készült részletet, amelyen Sarkozy már összeszedettebbnek, de a szokásosnál valamivel felkészületlenebbnek tűnik, és láthatóan aktív emésztési zavarokkal küszködik.

A hírcsatorna honlapján a teljes sajtótájékoztató megtekinthető, de a vitatott részlet soha nem ment le adásban. "Nem osztjuk belga és francia kollegáink álláspontját, amely az ittasságot feltételezi" - hangsúlyozta Pascal Edmond, az LCI.fr főszerkesztője. A francia elnöki hivatal nem kívánta kommentálni a felvételeket: "Az Elysée-palotában nem szokás a rossz ízlésű viccelődéseket kommentálni" - tudatta Sarkozy környezete. Eric Boever Franciaország brüsszeli nagykövetségén keresztül elnézést kért a francia elnöktől, az egyik francia internetes oldalon pedig a következőket írta: "Sajnálom, hogy ekkora méreteket öltött az, ami csak egy kacsintásnak indult ... természetesen nem kívántam a francia nemzeti érzékenységbe gázolni, hiszen anyám révén én is francia vagyok".