Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Botrányba fulladt Sarkozy nyaralása

2007.05.10. 16:35
Új pártot szervez a francia elnökválasztáson meglepően jól szereplő centrista jelölt, Francois Bayrou - ezt csütörtökön jelentette be eddigi pártja, az UDF országos tanácsában. A Demokratikus Mozgalom nehéz helyzetbe hozhatja a jelenlegi jobbodali kormánypártot, Sarkozy UMP-jét. Mindeközben a megválasztott elnök máris belefutott egy kínos botrányba: olyan luxusyachton kezdett nyaralgatásba, amelynek bérleti díja 50 millió forint hetente. Közben egy román lap is örülhet, mert Sarkozy feleségével egy romániai születésű roma unokája lesz Franciaország First Ladyje.

Ha valaki emlékszik még Demszky Gábor horvát nyaralójának ügyeire, akkor elképzelheti, milyen felháborodást keltett Franciaországban, hogy Nicolas Sarkozy, megválasztott köztársasági elnök három napra egy luxusyachtra költözött, és milliárdos barátja hajóján pihente ki a választási küzdelem hosszú hónapjait.

Az elnyomottaktól a luxusyachtig

Sarkozy a kampány során mindenféle ígéretet tett az "elnyomottaknak", a szegényeknek és rászorulóknak, ő maga pedig bejelentette, hogy a kampánycsendet egy vidéki apátságban tölti, hogy pihenjen. Ennek ellenére, amint megválasztották, Máltára utazott, és milliárdos barátja, Vincent Bolloré luxusyachtjára szállt családjával együtt.

Bolloré sokféle iparágban érdekelt, kapcsolatban áll többek között a Bouygues konszernnel is (erről később még lesz szó), jelenleg elsősorban médiavállalkozásai vannak. Bolloré feleségének testvére egyébként annak a Gérard Longuet-nak a házastársa, aki az UMP szenátora, és Sarkozy egyik bizalmasának számít.

Három milliárdos: Bouygues, Bolloré és Arnault

Az 1,7 milliárd dolláros vagyonával a világ 451. leggazdagabb embereként számon tartott Bolloré nem az egyetlen Sarkozy milliárdos barátai közül. A most megválasztott elnök Céciliával kötött esküvőjén a két tanú is két milliárdos volt: az egyik Martin Bouygues, a Bouygues nemzetközi építőipari nagyvállalat vezérigazgatója, a másik Bernard Arnault, a világ legnagyobb luxusipari konszernjének, az LVMH-nak a tulajdonosa. (Érdekes, hogy Arnault Francois Mitterand megválasztása után emigrált az USA-ba, most Sarkozy sikere idején erre aligha lesz szüksége.)

A Bouygues építette az Orbán-kormány idején az Arénát, majd később az Ügető új lelátóját is. Az építőipari cégnek most sem kell félni, a francia tőzsdén a Bouygues-részvények szárnyalni kezdtek Sarkozy győzelmének hírére, hiszen a tulajdonos nemcsak esküvői tanú volt Sarkozyéknál, hanem az új államelnök fiának a keresztapja is. A Bouygues egyébként nemcsak az építőiparban érdekelt, hanem egyben annak a TF1 tévécsatornának a tulajdonosa is, amely sokak szerint nagy szerepet játszott Sarkozy népszerűségének megalapozásában.

A románok felesége miatt örülnek Sarkozynek
Az apai ágon magyar nemesi, anyai ágon görög zsidó származású Sarkozy első felesége korzikai olasz volt, a másodikról, Cécilia Ciganer-Albenizről viszont kevesen tudják, hogy egy romániai roma gyermeke. Cécilia - aki egy híres francia tévéműsorvezető első felesége volt - felmenői között van Spanyolország egykori belgiumi nagykövete és a világhírű spanyol zeneszerző,. Albeniz is. Egy román újság ezért is tartotta jobbnak nemrégiben, ha Sarkozy nyerne a választáson, hiszen így a "First Lady" részben Romániához kötődne. A Cotidianul szerint ugyanis André Ciganer, Cécilia apja Balti városában született egy roma családban. Balti a két világháború között Romániához tartozott, jelenleg pedig a Moldovai Köztársaság területén található. Más források szerint az apa orosz volt, aki a szovjet Odesszából azért menekült el, mert megölték a családját.

Amikor kitört a mostani nyaralási botrány, a francia sajtó kiderítette, hogy a yacht bérlése egy hétre 200 ezer euróba, vagyis 50 millió forintba kerül. Sarkozy és felesége, Cecilia meg a fiúk, Louis csak három napot töltöttek a hajón, és a hírverés miatt a megválasztott elnök gyorsan vissza is tért Párizsba, ám az ellenzék máris botrányosnak nevezte a luxusnyaralást. Legalábbis így nyilatkozott a volt szocialista párti igazságügyi miniszter, Elisabeth Guigou. Sarkozy viszont nem hajlandó bocsánatot kérni a háromnapos kiruccanás miatt, és azt mondta: "Képzeljék el, milyen felhajtás lett volna, ha három napra egy szállodába költözöm".

Új párt alakul

Sarkozy pártjában, a jobboldali UMP-ben is a hírek szerint megütközést keltett a yachtozgatás, de persze nyilvánosan erről kevésbé beszélnek a gaulle-isták, akiket amúgy is aggaszthat, hogy az elnökválasztáson harmadik helyet megszerző centrista Francois Bayrou egyre erősödik a francia politikai életben.

Az UMP nem dőlhet tehát nyugodtan hátra a közelgő parlamenti választások előtt, mert a középjobbos UDF-ből hamarosan kiválhatnak Bayrou hívei, akik Demokratikus Mozgalmat (MD) indítanak. Erről a hivatalos bejelentést Bayrou csütörtökön délelőtt tette meg az UDF országos tanácsának ülésén.

Bayrou veszélyes rivális

Az elnökválasztáson 18,5 százalékot szerző Bayrou ezzel szakít az UDF hagyományaival, miszerint a kisebbik jobboldali párt a mindenkori gaulle-ista főerő szatellitje legyen, és önálló politikai centrumot akar létrehozni.

Ezt a folyamatot nehezíti azonban, hogy az UDF honatyái többnyire a Sarkozy-féle UMP-hez lojálisak, ezért kényszerül - az egyébként a közvélemény-kutatások szerint rendkívül népszerű - Bayrou az UDF-fel párhuzamos szervezet, politikai hátország megteremtésére.

Közben az UDF 29 parlamenti képviselőjéből 22-en Sarkozyt biztosították támogatásukról, Bayrou-hoz viszont várhatóan csatlakozik néhány baloldali (egykori zöldpárti) politikus, így az új párt, a Demokratikus Mozgalom nyitottabb lesz a baloldal felé, mint az UDF, legalábbis a Le Monde elemzői szerint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!