Sára, Márió
2 °C
6 °C

Sarkozy államminiszter beszólt a szocialistáknak

2004.04.28. 20:45
Nicolas Sarkozy beszólt a szocialistáknak: ötévi uralmuk után az Egyesült Államokban az a kép alakult ki, hogy Franciaország antiszemita állam. Az államminiszter parlamentben elkövetett megnyilatkozása nagy botrányt kavart. A szocialisták testületileg kivonultak.
Kivonultak a parlamenti padsorokból és kórusban követeltek bocsánatkérést a francia szocialista képviselők a párizsi nemzetgyűlésben Nicolas Sarkozytól, aki szerint az előző baloldali kormány nem harcolt meggyőzően az antiszemitizmus ellen.

Elszánt harcos

A jobbközép kormányzat rangban második embere, az államminiszteri titulussal rendelkező gazdasági és pénzügyi csúcsminiszter a parlament szerdai ülésén képviselői kérdésre válaszolva jegyezte meg, hogy múlt heti egyesült államokbeli látogatásán az összes ottani zsidó szervezet hálájáról biztosította, sőt kitüntetésben részesítette, annak elismeréseképpen, hogy a mostani kormányzat elszánt harcot folytat a zsidóellenes megnyilatkozások ellen. Sarkozy ennek kapcsán odavetette: "Ötévi szocialista uralom után az Egyesült Államokban az a kép alakult ki, hogy Franciaország antiszemita állam".

Visszavágás

A megjegyzés óriási felzúdulást keltett a szocialisták padsoraiban, a képviselők az ülésterem közepére vonulva kiabálták, hogy Sarkozynek e kijelentéséért meg kell követnie az ellenzéki pártot. Daniel Vaillant, a Szocialista Párt (PS) volt belügyminisztere leszögezte: Sarkozy e kijelentésével Franciaország becsületébe gázolt. Francois Hollande, a PS országos titkára közölte, hogy az ügy miatt személyesen a köztársasági elnökhöz fordul, mert megengedhetetlen, hogy a népképviselet székhelyén ilyen természetű minősítés elhangozzék. A szocialista pártvezető megfogalmazása szerint "katasztrofális képet fest a francia parlamenti és politikai életről, ha egy miniszter oly mértékben veszti el hidegvérét, hogy megalapozatlan vádaskodásokra ragadtatja magát.

Az inkriminált megjegyzés egyébként egy szocialista képviselő kérdésére hangzott el visszavágásként: a baloldali honatya kifogásolta, hogy az államminiszter az Egyesült Államokban "elnöki sítílusú" körutat szervezett magának saját fontosságának hangsúlyozása céljából. Az incidens után Jean-Francois Copé kormányszóvivő igyekezett menteni a menthetőt, kijelentve, hogy a kormány "senkit nem akart megsérteni, s az említett kérdésben nem időszerű a vita".