Alfréd
-3 °C
3 °C

Sarkozy nem engedné be Törökországot az EU-ba

2006.10.08. 10:09
Sarkozy a londoni Sunday Timesban írt cikkében az EU-szkepticizmus okai közt a földrajzi nyitottságot, a vezető erők kifullladását és a logikátlan pénzügyi rendszert nevezte meg.

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter szerint gyors reformok kellenek az Európai Unióban és mielőbb meg kell határozni az unió határait, Törökország kizárásával.

Sarkozy a londoni Sunday Timesban írt cikkében úgy vélekedett, hogy egy új, az EU bővítésére vonatkozó földrajzi és politikai keret előfeltétele annak, hogy "megújuljon az európai tervezés népi támogatása".

A szkepticizmus okai

A politikus, aki egyben a francia kormánypárt a Népi Mozgalom Uniója (UMP) vezetője, úgy látja, hogy "az Európai Unió politikai mozgalmának vezetői erői a kifulladás szélén vannak. Az európai polgárok vagy szkeptikusok, vagy közömbösek céljai iránt és teljesen hiányzik belőlük a jövőbe vetett kollektív remény". Azt javasolja, hogy egy olyan "mini-szerződésben" kellene meghatározni a legsürgetőbb intézményi reformokat, amelyek módosítanák a nizzai és az amszterdami szerződést.

Ezt a mini-szerződést 2008-ban, a 2009-es európai parlamenti választások előtt kellene ratifikálni. Sarkozy kiterjesztené a minősített többséget az Európa Tanácsra, megengedné, hogy az Európai Parlament válassza meg az EU-bizottság elnökét és létrehozná az európai külügyminiszteri tisztséget. Azt is javasolja, hogy az EU-biztosokat a jövőben ne nemzeti alapon válasszák meg, továbbá "logikátlannak, igazságtalannak, tűrhetetlennek és érthetetlennek" tartja az unió jelenlegi pénzügyi rendszerét. "Az EU kiadásait az EU-adóknak kell fedeznie" - jegyezte meg.

Ami az európai határokat illeti, Sarkozy úgy vélekedett, hogy "becsületesen szembe kell nézni a kérdéssel". Számára Norvégia, Svájc és a balkáni országok "világosan" Európa részei, ugyanakkor más, szomszédos "eurázsiai és mediterrán országok "világosan nem európaiak". A francia belügyminiszter ez utóbbiak, mindenekelőtt Törökország esetében a "kiemelt partneri viszony" létrehozását támogatja. "Jó okunk van megerősíteni kapcsolatunkat Törökországgal, de ne ajánljunk ne teljes jogú tagságot" - írta Nicolas Sarkozy a Sunday Timesban.