Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Sarkozy egyre népszerűbb

2005.11.17. 17:13
Az Ipsos igazgatója szerint Sarkozy és Villepin már nemcsak hagyományos jobboldali választótáborának, hanem a szocialista választók több mint 40 százalékának is élvezi támogatását. A belügyminiszter kimagasló népszerűségét a szakértő a szélsőjobboldali választók körében tapasztalható 90 százalékos népszerűségével magyarázza.

A francia ellenzék és egyes lapok által a zavargások provokátorának tekintett Nicolas Sarkozy belügyminiszter népszerűsége növekedett a leginkább az elmúlt hetek során, de Dominique de Villepin kormányfő és Jacques Chirac elnök elfogadottsága is jelentősen emelkedett a francia közvélemény szemében - derült ki a Le Point című folyóirat legfrissebb számában nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatokból.

Az Ipsos közvéleménykutató-intézet felmérése szerint a francia belügyminiszter 11 ponttal növelte népszerűségi indexét. A franciák 63 százaléka helyesli Sarkozynek a zavargásokban részt vett külföldiek kiutasítására tett intézkedését, és 68 százalék általánosan az elmúlt hetekben követett politikáját. A kormányfőről a megkérdezettek 62 százaléka (7 pontos emelkedés), az államfőről pedig 41 százaléka (6 pontos emelkedés) gondolja ugyanezt.

A legnépszerűbb politikus

Pierre Giacometti, az Ipsos igazgatója értelmezése szerint Sarkozy és Villepin már nemcsak hagyományos jobboldali választótáborának, hanem a szocialista választók több mint 40 százalékának is élvezi támogatását. A belügyminiszter kimagasló népszerűségét a szakértő a szélsőjobboldali választók körében tapasztalható 90 százalékos népszerűségével magyarázza. Ezzel szemben a Nemzeti Front (FN) választóinak csak 54 százaléka elégedett a miniszterelnök tevékenységével.

Franciaország jelenleg legnépszerűbb politikusa Nicolas Sarkozy 63 százalékkal, őt követi Bernard Kouchner, egykori szocialista egészségügyi miniszter és Koszovó korábbi ENSZ-kormányzója 61 százalékkal, valamint Bertrand Delanoe, Párizs polgármestere 56 százalékkal. A 2007-es elnökválasztásra legalkalmasabb jelöltnek a franciák 61 százaléka Nicolas Sarkozyt, 53 százalékuk pedig Dominique de Villepint tartja.