Benedek
-4 °C
5 °C

1973: Sarkozy megbukott az érettségin

2007.06.11. 15:42
Nicolas Sarkozy francia államfő az érettségin megbukott, de a szóbeli pótvizsgán sikerült átcsúsznia - adta hírül hétfőn a Le Parisien című párizsi napilap.

Sarkozy államfővé választása óta a francia médiában többször is elhangzott, hogy az új elnök már gyermekkorában is tehetségesnek bizonyult és kitűnő eredménnyel érettségizett. Ezt cáfolta a párizsi újság hasábjain Jean-Bernard Gonzalez nyugdíjas közgazdaságtan tanár, akinél 1973 júliusában a párizsi XVI. kerületi Moliere Gimnáziumban érettségizett a fiatal Nicolas Sarkozy de Nagy Bocsa. Akkor még ugyanis így hívták a jelenlegi francia köztársasági elnököt.

Minden diákját feljegyezte

Az alapos tanár minden diákjáról feljegyzést készített: 1973-ban összesen 190 írásbeli feladatsort kellett kijavítania. Sarkozy dolgozatára 11-es adott (az elérhető húszból), ami közgazdaságtanból nem számított rossz eredménynek. Jean-Bernard Gonzalez két héttel később ült össze a többi tárgyból vizsgáztató kollegáival a diákok értékelésére. Spirálfüzetében valamennyi diák valamennyi osztályzatát feljegyezte.

Eszerint Nicolas Sarkozy de Nagy Bocsa matematikából 8-ast, angolból 10-est, filozófiából 9-est, franciából 7-est kapott. Vagyis 9-es átlaga nem érte el az elégséges szintet (a 10-est). Az érettségi pótvizsgán viszont a majdani köztársasági elnök 12-es átlageredménnyel végül sikeresen beszélte ki magát, és tudásáról meggyőzte az érettségi bizottság tagjait.

Bonyolult rendszer

A francia iskolákban 1-20-ig osztályozhatnak a tanárok, amely alapos értékelést tesz lehetővé, ugyanis az elégséges a 10-essel kezdődik.

Az érettségin az öt vizsgatárgy átlagát számolják, és végül egyetlen jegyet kapnak az érettségire a diákok. Ezért ha valaki valamelyik tárgyból 10-nél gyengébbre teljesít, még nem feltétlenül bukik meg, ugyanis egy másik tárgyból kapott jobb jeggyel javíthatja az átlagát. A 8-as átlag alatt teljesítettek évet ismételnek, a 8 és 10 közötti átlageredményt elértek pedig szóbeli pótvizsgára mehetnek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft