Klaudia
-4 °C
2 °C

Több száz magyar Sarm es-Sejkben

2005.07.23. 13:58
Nincs magyar áldozata a szombati sarm es-sejki merényletsorozatnak. A kairói magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője felvette a kapcsolatot a magyar utazási irodákkal, eddig senki sem hiányzik a csoportokból.

Nincs információ arról, hogy magyar áldozatai is lettek volna a szombat éjszakai sarm es-sejki merényletsorozatnak. Csulák Péter, a kairói magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője az Indexnek elmondta: több száz magyar turista tartozik az üdülőövezetben, de nem valószínű, hogy a robbantások helyén magyarok tartózkodtak volna.

Az egyiptomi Sarm es-Sejkben helyi idő szerint éjjel negyed kettőkor a település központi részein robbantak bombák, megölve legalább 88 embert. "A magyar turisták viszonylag messze, üdülőfalvakban laknak, többen tőlünk értesültek a terrorakcióról" - mondta Csulák Péter, aki az utazási irodák képviselőivel vette fel a kapcsolatot. Az eddig megtalált magyar turistacsoportokból senki sem hiányzik.

Megvannak a magyarok


A robbantások képei

A Best Reisen 78 utast nyaraltat az érintett városban, mindenki épségben van, mondta az Indexnek Végh Balázs, a Best Reisen munkatársa. A magyarok közül nem sérült meg senki, sőt, többen nem is értesültek a robbantásról. Az utazási iroda nem azokon a helyeken szállásoltatta el ügyfeleiket, ahol a robbantások történtek, mondta Végh.

Az Euro-Travel munkatársa annyit közölt, hogy tudomása szerint "minden rendben van". A Kartago Toursnál elmondták, hogy körülbelül száz turistájuk nyaral Sarm es-Sejkben és - bár nem valószínű, hogy éjjel valaki is a városban lett volna - délre derül ki, hogy mindenki megvan-e.

Még nem döntöttek az utazási tilalomról

Több brit utazási iroda jelezte, hogy kész visszatéríteni az egyiptomi Sarm es-Sejkbe lefoglalt utazások árát vagy más utakat felajánlani az oda szóló lekötött helyett, jelentette az MTI. Magyarországon hétfőn születhet döntés a kérdésben. Amennyiben a Külügyminisztérium utazási tilalmat rendel el Egyiptommal szemben, akkor az utazási irodák kötelesek visszafizetni a már lefoglalt utak árát.

A külügyi szóvivő helyettese szerint a távírati irodának elmondta, hogy fokozott óvatosságra intik a térségbe indulókat, de utazási tilalmat egyelőre - a többi EU-országhoz hasonlóan - nem rendeltek el. (Olaszország azóta eltanácsolta polgárait a sarm es-sejki utazásoktól a római Fiumicino repülőtéren két, a városba induló járatot töröltek.) A Külügyminisztérium zöld számán - 06-40-200-391 - is lehet érdeklődni. Egyiptom évek óta szerepel a "fokozott biztonsági kockázatot rejtő" országok és térségek listáján van, ez a besorolás azonban még nem ró kötelezettséget az utazási irodákra. A Külügyminisztérium honlapján így írnak az ebbe a kategóriába sorolt térségekről: "Különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre".

A turizmusból élnek

Kairó Sarm es-Sejktől 550 kilométerre fekszik, a merényletekből az egyiptomi fővárosban annyit érezni, hogy, például a repülőtéren, szigorodtak a biztonsági intézkedések. A terrorfenyegetettséghez hozzászokhattak az egyiptomiak, mivel az elmúlt években elég gyakoriak voltak a merényletek.

Csulák Péter szerint az ország szélsőségeseinek számát nehéz felmérni, de több millió, a turizmusból élő ember biztos nem érdekelt az ilyen akciókban. "A turizmus az egyetlen fejlődő, nagy jövedelmet hozó ágazat az országban. Nagy a munkanélküliség, most az emberek attól félnek, hogy a merényletek miatt kevesebb turista jön az országba és sokan elveszíthetik állásukat."

A Külügyminisztérium szombat reggel nyolc órakor újraindítja a válságkezelő központ működését. Az érdeklődők reggeltől a 458-3500 telefonszámon már elérik a válságközpontot.