Piroska
-2 °C
5 °C

Bizalmat kapott a parlamentben Saron új kormánya

2005.01.10. 19:50
A 81 éves, munkapárti Simon Peresz is letette a hivatali esküt hétfőn, miután a knesszet 58 az 56-hoz arányban, húsz tartózkodás mellett bizalmat adott Ariel Saron új koalíciójának.

Bizalmat kapott az izraeli parlamentben hétfőn Ariel Saron izraeli miniszterelnök új kormánya, amelyben helyet kaptak a baloldali Izraeli Munkapárt politikusai is. Az új kormánynak szándékában áll végrehajtani a kivonulást a Gázai övezetből.

A parlamenti szavazással egy időben több ezren tüntettek a knesszet épülete előtt két korábbi jeruzsálemi főrabbi vezetésével Saron kivonulási terve ellen.

Öt szavazaton múlt a bizalom

A knesszet százhúsz képviselője közül ötvennyolcan az új koalíciós kormány mellett szavaztak, ötvenhatan ellene és hatan tartózkodtak. Szavazás előtt a kormányfő kijelentette: bizalmi szavazást kér, ami azt jelentette, hogy abszolút többség, vagyis hatvanegy szavazat kellett volna kormányalakítás megakadályozásához.

A szavazás után rögtön letette a hivatali esküt a kilenc új miniszter, elsőként a 81 éves Simon Peresz, a Munkapárt vezetője, aki hivatalosan a kormány második, tárca nélküli embere lett. Őt az új belügyminiszter, Ofir Pinesz követte, akit a Munkapárt egyik fiatal vezéralakjának tekintenek.

A fontosabb pozíciók a Likudnál maradtak

Ugyanakkor Saron pártja, a Likud megtartott a legfontosabb tárcákat: Saul Mofaz maradt a védelmi miniszter, Szilvan Salom a külügyminiszter, egyben miniszterelnök-helyettes és Benjámin Netanjahu a pénzügyminiszter.

A Likud 40, a Munkapárt 21 képviselővel rendelkezik az izraeli törvényhozásban. A kabinet élvezi az ultraortodox Egyesült Judaista Tóra Párt öt képviselőjének támogatását is.

Kivonulnak

Az új kormány legfőbb célja felszámolni a zsidó kolóniákat a Gázai övezetben és Észak-Ciszjordániában. Az evakuáció a tervek szerint júniusban kezdődne.