Piroska
-1 °C
5 °C

Tovább romlott Saron állapota

2006.08.15. 09:35
Ariel Saron kétoldali tüdőgyulladást kapott, romlott a kiválasztása, és agyfunkciója is újabb károsodást szenvedett, jelentette be a volt miniszterelnököt ápoló kórház szóvivője. A nyilatkozatból nem derült ki, hogy élete veszélyben van-e.

Izrael volt miniszterelnöke, Ariel Saron kétoldali tüdőgyulladást kapott, állapota így nagy mértékben romlott, írja a Haarec. A legfrissebb vizsgálati adatok szerint Saron agyfunkciója károsodást szenvedett, a kiválasztása rosszabbodott, a tüdőröntgen pedig újabb gyulladást mutatott ki, mondta Anat Dolev, a tel-avivi Seba kórház szóvivője hétfőn. A szóvivő arról nem nyilatkozott, hogy a politikus élete veszélyben van-e, annyit azonban elmondott, hogy orvosai antibiotikumok és szteroidok széles skáláját alkalmazzák a kezelésben.

Ariel Saron január 4-én kapott agyvérzést, azóta kómában fekszik. Izrael egyik legnépszerűbb politikusának december végén egy könnyebb agyvérzése is volt, akkor vérhígítóval kezelték, kevéssel ezután azonban egy újabb, sokkal komolyabb agyvérzése volt.


A volt kormányfőn többször is végeztek agyműtétet és egyéb beavatkozásokat, a szakértők már akkor kételkedtek benne, hogy valaha felépül. Január 4-e óta egyszer sem nyerte vissza tudatát, és nem volt képes a lélegeztető nélküli légzésre. Több hónapig a jeruzsálemi Hadassza kórházban kezelték, majd májusban a hosszabb távú ápolásra szakosodott Seba kórházba szállították.

Saront először 2001-ben választották meg miniszterelnöknek, a posztot egészen áprilisig ő töltötte be, ekkor nyilvánították őt hivatalosan is képtelennek a pozíció betöltésére. A saját maga alapította Kadima párt márciusi választási győzelme után Ehud Olmert lett Izrael miniszterelnöke.