Ágnes
-1 °C
2 °C

Saron a kneszet feloszlatását kéri

2005.11.21. 10:39
A parlament feloszlatását kérte az államfőtől Ariel Saron. Az izraeli kormányfő kilépett az általa alapított Likud pártból és új politikai tömörülést hoz létre. Miután Saron a legnépszerrűbb politikusnak számít Izraelben, új pártja akár maga mögé is utasíthatja az előrehozott választásokon a jobboldali Likudot.

Ariel Saron izraeli kormányfő hétfőn arra kérte az államfőt, oszlassa fel a parlamentet (kneszetet), szabad utat adva az előre hozott választásoknak. Erről Móse Kacav elnök számolt be, miután hivatalában fogadta a miniszterelnököt.

Móse Kacav közölte: valószínűnek tűnik, hogy előre hozott választások lesznek, de még nem döntött a parlament feloszlatásáról. Hozzátette: haladéktalanul megkezdi a konzultációkat a jogi szervekkel és a politikai vezetőkkel a választások előrehozásáról, amelyeket eredetileg jövő novemberben tartottak volna.

Nem kapott támogatást a Likudtól

Saron azután terjesztette elő kérését, hogy úgy döntött, kilép az általa 1973-ban alapított jobboldali Likud pártból, és új párt élén indul a következő választásokon. A kormányfő elképzelései a gázai kivonulásról saját pártjában éles ellenállásba ütköztek és Saron csak a szociáldemokrata Munkapárt támogatásával tudta végrehajtani a tervet. A politikus már korábban bejelentette, hogy kilép pártjából.

Az izraeli rádió jelentése szerint az új párt neve Ahrajút Leumit (Nemzeti Felelősség Pártja) lesz. Tagjai között lesz több mint tíz miniszter és parlamenti képviselő, akik Saronnal együtt lépnek ki a jobboldali pártból.

Közvéleménykutatások szerint Saron a legnépszerűbb politikus Izraelben, így új pártja jelentős támogatásra számíthat az új választásokon, s a Likudot is maga mögé utasíthatja.

A Munkáspárt is kivonult a kormányból

A kormányválság azután állt elő, hogy vasárnap az izraeli Munkapárt megszavazta kilépését a koalícióból. A baloldali párt nyolc tárcavezetőt és három miniszterhelyettest delegált az Ariel Saron vezette izraeli kormányba. A párt újonnan megválasztott vezetője, Amir Perec kérésére mind a tizenegy tisztségviselő már korábban kérte felmentését.

A Munkapárt azért lépett be tavaly a jobboldali kormányba, hogy Saronnak sikerüljön keresztülvinni a gázai kivonulásra vonatkozó tervét és folytassa a béketárgyalásokat a palesztinokkal. A kivonulás szeptemberben befejeződött, a béketárgyalások viszont megrekedtek.

A szociáldemokrata Munkapárt újdonsült vezetője már pártelnökké választása előtt világossá tette, hogy az előre hozott választásokhoz vezető első lépésként visszahívja a párt minisztereit a kormányból. Saron és Perec megállapodott abban, hogy együttesen törekszenek a parlament feloszlatására és előre hozott választások kiírására.

A kneszet szerdán szavaz saját maga feloszlatásáról, a választásokat előreláthatólag februárra vagy márciusra tűzik ki.