Béla
12 °C
27 °C

Megússza Saron a korrupciós pert

2005.02.17. 11:33
Második korrupciós ügyét is vádemelés nélkül ússza meg Ariel Saron. A kormányfőt miniszterelnöki kampánya illegális finanszírozásával vádolták, de a legfőbb ügyészség szerint nincs elég bizonyíték. A kormányfő az ügyben érintett fiát is csak szabálysértéssel vádolják.

Várhatóan ejti a korrupciós vádakat Ariel Saron miniszterelnök ellen az izraeli legfőbb ügyész, értesült a Reuters vádhatósági forrásokból. A hírügynökség értesülései szerint az ügyészség ugyanakkor továbbra is pert fontolgat Saron fia ügyében. A vádak szerint Omri Saron törvénytelenül finanszírozta apja miniszterelnöki kampányát 2000-ben.

A három éve tartó nyomozás adatai szerint Omri Saron fantomcégek során át áramoltatott külföldi támogatásokat apja kampányához. A Haarec értesülései szerint az ügyészség csütörtökön emelhet hivatalosan is vádat a miniszterelnök fia ellen. A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy viszonylag csekély szabálysértésekkel vádolnák csak Omri Saront.

Ariel Saron vád alá helyezése komolyan veszélyeztette volna a kormányfő gázai kivonulási tervét. Az izraeli jobboldal heves ellenzését kiváltó kezdeményezés szerdán szűk többséget szerzett a parlamentben.

Saron korábbi nyilatkozataiban tagadta bűnösségét. A kormányfő tavaly június óta valamelyest biztonságban érezhette magát. Akkor a legfőbb ügyész sokkal súlyosabb vesztegetési vádakat ejtett ellene a bizonyítottság hiányában. Az akkori gyanú szerint a kilencvenes évek elején, külügyminiszterként egy szállodaépítést tervező izraeli üzletember érdekében lobbizott a ciprusi kormánynál, politikai befolyását kihasználva.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft