Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előrehozott választásokkal zsarol Saron

2004.07.12. 15:21
Nagykoalícióra lépne a riválisának számító Munkapárttal Ariel Saron. Az izraeli kormányfő nem élvezi pártja, a jobboldali Likud támogatását gázai kivonulási terveihez, frakcióját előrehozott választásokkal zsarolja.
Előrehozott választással fenyegette meg a gázai kivonulási tervei miatt vonakodó koalíciós partnereit Ariel Saron - jelnetette az AP. Az izraeli kormányfőnek legnagyobb riválisa, az ellenzéki Munkapártot vezető Simon Peresz ajánlott segítséget a lakosság többsége által támogatott, a jobboldalon azonban erősen kritizált kivonulási terv keresztül viteléhez.

Baráti találkozó

Saron hétfőn személyesen is találkozott Pereszszel (a két politikus, bár politikailag mindig is különböztek, régóta jó barátságot ápol), a tárgyalásokon a nagykoalíció lehetősége is felmerült. A megbeszélések tartalmát ismerő források szerint az egyeztetések még "korai szakaszukban" tartanak. Saron pártjának konzervatív tábora azonban hevesen ellenzi mind a nagykoalíció, mind a kivonulás tervét.

Nagykoalíció vagy választás

A lázadó Likud-képviselők már a bizalmat is megpróbálták megvonni Sarontól egy múlt heti bizalmatlansági indítvány megszavazásával - a kezdeményezés végül elbukott -, kockáztatva ezzel a Saron-kabinet politikai túlélését. Amennyiben a Likud tagjai elutasítják a nagykoalíciót, "választásokat kell tartanunk" - fenyegette meg pártja lázadóit a kormányfő a Reuters jelentése szerint.

Saron kivonulási terve értelmében Izrael feladná mind a huszonegy, a Gázai övezetben található telepét és kivonná haderejét is a palesztin területről. A terv értelmében Ciszjordániában is felszámolnának négy telepet. Saron jobboldali kritikusai szerint a visszavonulás a terroristáknak tett engedmény. Az ellenzéki Munkapárt a kezdettől fogva támogatja Saron kivonulási terveit.