Előrehozott választásokkal zsarol Saron

2004.07.12. 15:21
Nagykoalícióra lépne a riválisának számító Munkapárttal Ariel Saron. Az izraeli kormányfő nem élvezi pártja, a jobboldali Likud támogatását gázai kivonulási terveihez, frakcióját előrehozott választásokkal zsarolja.
Előrehozott választással fenyegette meg a gázai kivonulási tervei miatt vonakodó koalíciós partnereit Ariel Saron - jelnetette az AP. Az izraeli kormányfőnek legnagyobb riválisa, az ellenzéki Munkapártot vezető Simon Peresz ajánlott segítséget a lakosság többsége által támogatott, a jobboldalon azonban erősen kritizált kivonulási terv keresztül viteléhez.

Baráti találkozó

Saron hétfőn személyesen is találkozott Pereszszel (a két politikus, bár politikailag mindig is különböztek, régóta jó barátságot ápol), a tárgyalásokon a nagykoalíció lehetősége is felmerült. A megbeszélések tartalmát ismerő források szerint az egyeztetések még "korai szakaszukban" tartanak. Saron pártjának konzervatív tábora azonban hevesen ellenzi mind a nagykoalíció, mind a kivonulás tervét.

Nagykoalíció vagy választás

A lázadó Likud-képviselők már a bizalmat is megpróbálták megvonni Sarontól egy múlt heti bizalmatlansági indítvány megszavazásával - a kezdeményezés végül elbukott -, kockáztatva ezzel a Saron-kabinet politikai túlélését. Amennyiben a Likud tagjai elutasítják a nagykoalíciót, "választásokat kell tartanunk" - fenyegette meg pártja lázadóit a kormányfő a Reuters jelentése szerint.

Saron kivonulási terve értelmében Izrael feladná mind a huszonegy, a Gázai övezetben található telepét és kivonná haderejét is a palesztin területről. A terv értelmében Ciszjordániában is felszámolnának négy telepet. Saron jobboldali kritikusai szerint a visszavonulás a terroristáknak tett engedmény. Az ellenzéki Munkapárt a kezdettől fogva támogatja Saron kivonulási terveit.  • Hírek
  • Csok