Géza
-12 °C
-4 °C

Tovább javult Saron állapota

2006.01.11. 14:20
Már bal kezét is mozgatja Ariel Saron. Orvosai szerint állapota ugyan még mindig válságos, de már nincs közvetlen életveszélyben. Egy napon belül a mélyaltatás befejezését tervezik, szellemi képességeit utána kezdik felmérni.

Valamennyit javult Ariel Saron állapota, de az izraeli kormányfő még mindig nem nyerte vissza öntudatát és továbbra is válságos az állapota, számoltak be kezelőorvosai. Az orvosok beszámolója szerint Saron immár a bal karját is megmozdította, az egy héttel ezelőtti agyvérzésekor kevésbbé lebénult jobb oldala pedig egyre aktívabb.

Az orvosok szerdán tovább csökkentik a mesterséges kómát fenntartó altatók adagolását és folytatják Saron idegrendszerének vizsgálatát. Az izraeli katonai rádió értesülései szerint várhatóan egy napon belül abbahagyják majd a miniszterelnök altatását, ezek után pedig számos vizsgálat elvégzésével elkezdik felmérni az agykárosodás mértékét.

Tagadják a műhibát

Mor-Jószéf, Saron elsőszámú kezelőorvosa egyben tagadta azokat az izraeli sajtóban megjelent találgatásokat, melyek szerint Saron agyvérzését az orvosok hibás diagnózisa és ebből fakadóan félregyógyszerezése okozta. Több sajtóhír szerint is orvosai Saron decemberi kivizsgálásakor vérsűrítő gyógyszereket írtak fel a kormányfőnek, ennek következtében kaphatott a múlt szerdán agyvérzést. Saronon az eredeti tervek szerint múlt csütörtökön rutin szívkatéterezést végeztek volna.

Mór-Joszéf szerint a Hadasza kórház orvosai tisztában voltak Saron agydiagnózisával és ennek megfelelően kezelték.

Távolodnak a szakadéktól

Saron egyik altatóorvosa, Joram Vejsz szerint Saron élete immár nincs közvetlen veszélyben. "Metaforikusan megfogalmazva, öt métert visszaléptünk a szakadék széléről" - mondta. Azt azonban nem tudta megmondani, mennyire károsodhattak a kormányfő agyi képességei a múlt szerdai súlyos sztrók után. Vejsz nem is kívánt találgatásokba bocsátkozni Saron hosszútávú kilátásairól.

Saront hétfőn kezdték felépbreszteni mesterséges kómájából. A kormányfő azonnal spontán légzéssel reagált az altatóadag csökkentésére, majd fellendítette jobb karját, később jobb, majd bal lábát is megmozdította. A következő napokban, az altatószerek adagolásának felfüggesztése után felmérhetik Saron kognitív képességeit, ez után agyspecialisták mondhatnak értékítéletet Saron értelmi képességeiről.

Tartósan helyettesíthetik

Bár Saron túlélésének esélyei jelentősen megnőttek, orvosszakértők továbbra is kizárják, hogy visszanyerje a miniszterelnökséghez szükséges értelmi képességeket. Amennyiben megállapítják alkalmatlanságát, az izraeli kormánynak döntést kell hoznia Saron tartós helyettesítéséről is. Az ideiglenes kormányfői poszt várományosa a tisztséget jelenleg betöltő Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes.