Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Túlélte a bizalmi szavazást Saron

2004.05.03. 18:01
Elutasította Saron izraeli kormányfő gázai kivonulási tervét pártjának tagsága. A miniszterelnök taktikai hibát vétett, amikor a párttagságra bízta a döntést. A parlamentben az ellenzék támogatásával elfogadtathatta volna a javaslatot. Saron túlélte a parlamenti bizalmi szavazást ás a terv megvalósításáról sem mond le.
Párton belüli veresége ellenére sem kíván lemondani a miniszterelnökségről Ariel Saron - jelentette a BBC. A miniszterelnök ellen bizalmatlansági indítványt nyujtott be a baloldali Merec és az arab pártok, a kormánytöbbség azonban kiállt mellette. Az izraeli kormányfő Likud pártjának szavazói 59,5 százalékos arányban utasították el Saron gázai kivonulási tervét.

Ünneplő jobboldal

Saron ugyan nyilatkozata szerint tiszteletben tartja a párttagság döntését, a tervet azonban nem veti el, legfeljebb módosítja azt - írja a BBC. Saron terve szerint a hadsereg és a hétezerötszáz zsidó telepes is elhagyná Gázát. A terv eleve népszerűtlen volt a jobboldali körökben, a vasárnapi szavazás idején elkövetett palesztin merénylet tovább rontotta az elfogadás esélyeit. A merényletet éppen Gázában követték el, a gépfegyveres támadó megölt egy telepesnőt és négy lányát.

A terv elutasítását eredményezhette az alacsony részvétel is, a Likud 198 000-es tagságának alig 35 százaléka szavazott. Saron elbukta blöffjét, egyik minisztere, az elutasítási kampányt vezető Uzi Landau szerint ideje új tervet kitalálni a "nagyon kockázatos" kivonulás helyett.

Az ellenzékkel sikerült volna

Saron kivonulási terve a pártbeli elutasítás ellenére országosan népszerűnek számít, ezért a kormányfő nem is volt hajlandó visszavonni azt - írja a BBC. "Új tervet kell összeraknunk, mégha nem is ugyanilyet, hogy folytathassuk amit elkezdtünk" - jeletette ki Saron. A közvélemény mellett a Fehér Ház is kitart Saron kivonulási tervének támogatása mellett. A tervet a mérsékelt kormánypárt, a Sinuj, és az ellenzéki Munkapárt is támogatja, így a Kneszettben akár többségbe is kerülhetnek támogatói.

Uri Dormi, a Munkapárt szóvivője szerint Saron taktikai hibát vétett, amikor a parlament helyett a párttagokra bízta a döntést.