György
14 °C
24 °C

SARS: eddig 254 halott, 4500 fertőzött világszerte

2003.04.24. 10:14
Zárlatot rendeltek el csütörtökre virradóra az 1200 ágyas pekingi egyetemi kórházban az atípusus tüdőgyulladás (SARS) járványa miatt. A pekingi kórházat - ahol közel 2300 egészségügyis dolgozik - rendőrök vették körül, annak épületeit nem lehet elhagyni, s nem senki sem mehet be.
A kínai főváros vezetése már szerdán bejelentette, hogy karanténba akarják helyezni az atípusos tüdőgyulladásban megbetegedett személyeket, és le kívánják zárni az összes olyan épületet, ahol a SARS vírusa felütötte a fejét.

SARS-haláleset Munkácson
Kárpátalján a közegészségi és járványügyi szolgálat minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy gátat vessen az atípusos tüdőgyulladás esetleges terjedésének, miután a Munkács melletti menekülttáborban a hét elején tüdőgyulladásban meghalt egy pakisztáni menekült. Mohamed Szaid holttestét hétfőn szállították át a pósaházai menekülttáborból a munkácsi klinikai kórházba, ahol az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy az elhunyt halálát heveny kétoldali tüdőgyulladás és tüdőödéma okozta. A táborban egyébként jelenleg 200 menekült tartózkodik, közülük 160 kínai.
Bezárták az iskolákat

Zárt területté nyilvánítják azokat az épületeket - kórházakat, iskolákat, gyárakat, szállodákat, lakóházakat és építési területeket - , ahol fertőzöttek vannak - írja az MTI. A pekingi egyetemi kórház zárlata azt valószínűsíti, hogy a hatóságok nekiláttak megvalósítani bejelentésüket.

Pekingben két hétre bezárják az iskolákat "a diákok egészségnek megóvására" hivatkozva. Körülbelül 1,7 millió iskolás marad otthon május 7-ig és ez idő alatt szünetelnek a vizsgáztatások és az osztálykirándulások is.

Nincs ellenszere

A kínai egészségügyi tárca szerdai adatai szerint Pekingben 693 személy betegedett meg súlyos akut légúti szindrómában. A SARS vírusa a kínai fővárosban 35 halálos áldozatot szedett. Kínában 106-an, míg Hongkongban 105-en haltak bele a fertőzésbe. Ázsián kívül Kanada az egyetlen ország, ahol halálos áldozatai is vannak a kórnak, számuk az elmúlt napokban 16-ra emelkedett - tudósít a SkyNews.

Az atípusos tüdőgyulladás tavaly novemberben Kínában kezdődött, s gyorsan átterjedt más ázsiai országokra, mindenekelőtt az egykori brit koronagyarmatra, Hongkongra. Világszerte eddig legkevesebb 254 ember halt meg e rejtélyes betegségben, s a SARS-vírus több mint 4500 embert fertőzött meg 25 országban. A SARS-vírusfertőzés halálozási aránya megközelíti az öt százalékot, s egyelőre nincs megfelelő ellenszere a betegségnek.