Alfréd
-3 °C
3 °C

Újra felütötte fejét a SARS

2004.01.05. 11:38
A kínai egészségügyi minisztérium hétfőn megerősítette, hogy egy Kanton (Guangzhou) városában december 20-a óta ápolt beteg valóban atípusos tüdőgyulladásban (SARS) szenved. Tavaly június óta ez az első ilyen eset az országban.
"Kuangtung (Guangdong) tartományból egy megerősített SARS-esetet jelentettek" - olvasható a minisztérium közleményében. A beteget december 27-én minősítették SARS-gyanúsnak. "A beteg állapota stabil, hőmérséklete normális" - folytatódik a közlemény, amely szerint a pácienssel közeli kapcsolatban lévő 42 személy közül 25 már nem áll orvosi megfigyelés alatt, és a vele távolabbi kapcsolatban lévő 39 személy orvosi ellenőrzése is megszűnt.

A WHO is megerősítette

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője is megerősítette Genfben, hogy a szervezet független vizsgálata alapján a 32 éves televíziós producert valóban SARS-vírus támadta meg. A WHO még december 30-án jelezte, hogy független teszteket fog végrehajtani Kínán kívül a kantoni eset ellenőrzésére.

Az ok nem ismert

Kínában tavaly június 25-e óta ez az első SARS-eset. Egyelőre nem tudni, honnan kapta el a beteg a kórt. De Kuangtung tartomány hatóságai úgy határoztak, irtóhadjáratot indítanak a helyi piacokon étkezési célra árult cibetmacskák ellen, amelyek a gyanú szerint a kór hordozói és emberre átadói lehetnek. Illetékesek szerint több ezer állatot végeznek ki.

A Fülöp-szigeteken is

A SARS-járvány tavaly összesen 774 ember életét követelte a világon, közülük 349-ét a kontinentális Kínában és 299-ét Hongkongban. A megbetegedettek száma világviszonylatban meghaladta a 8 ezret. A WHO a járvány tavaly nyári megszűnte óta folyamatosan figyelmeztetett arra, hogy a vírus a téli hónapokban újra felütheti a fejét. A Fülöp-szigeteken már elkülönítettek egy házaspárt a hatóságok, mert attól tartanak, hogy ők is atípusos tüdőgyulladásban szenvednek.