Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kukázás közben fogták el az olimpiai robbantót

2003.06.02. 13:23
Hiába bujkált öt évig sikerrel a csúcstechnikával felszerelt szövetségi ügynökök elől, szombaton mégis elfogták az atlantai olimpián elkövetett robbantás gyanúsítottját. A feltehetően évek óta nélkülöző Eric Rudolphot kukázás közben fogták el. A férfi hétfőn már bíróság elé áll, akár halálra is ítélhetik.
Hétfőn bíróság elé állíthatják az atlantai olimpián elkövetett, egy halálos áldozatot követelő robbantás gyanúsítottját - írja a BBC. Az öt éve bujkáló, a tíz legkeresettebb amerikai bűnöző listáján is szereplő Eric Rudolphot kukázás közben kapták el egy észak-karolinai kisvárosban.

Melegbár és abortuszklinikák

Robbantás az olimpián
A hatóságok vádjai szerint Eric Rudolph hátizsákba rejtett bombát helyezett el a Centenáriumi Olimpiai Parkban Atlantában. A július 27-i halálos merénylet a játékok egészét beárnyékolta, egyben felerősítette a belföldi terrorizmus miatti félelmeket az Egyesült Államokban.
Rudolphot az egy halálos áldozatot követelő, száz ember sérülését okozó atlantai robbantás mellett további három merénylettel vádolják. A hatóságok szerint a 36 éves veterán katona 1997-ben felrobbantott egy atlantai melegbárt, illetve egy abortuszklinikának otthont adó irodaépületet. 1998-ban újra abortuszklinikát támadt, ezúttal az alabamai Birminghamben. Robbantásainak összesen két halálos áldozata volt.

Az addig eredménytelenül nyomozó hatóságok gyanúja a birminghami robbantás után terelődött Rudolphra - írja a BBC. A robbantás helyszínén több tanú is egy a férfi nevére írt fehér furgont látott. A hatóságok ezután hozták összefüggésbe a veteránt a korábbi robbantásokkal.

Meglógott a csúcstechnika elől

Az FBI több száz ügynöke ezután gyakorlatilag megszállta az észak-karolinai Murphy városát, ahol Rudolph ácsként dolgozott. A vérebek, infrakeresős helikopterek és a hő-és mozgásérzékelők bevetése ellenére a nyomozók öt éven át semmi eredményt nem tudtak felmutatni. A környéket jól ismerő robbantó a közeli barlangokban és hegyekben húzta meg magát.

Végül mégis Murphyben fogták el, a feltehetően hosszú ideje nélkülöző Rudolph Save-A-Lot diszkontáruház kukáiban guberált elfogásakor. A szupermarket szinte azonnal turistalátványosság lett, emberek sokasága fényképezkedik a szemetesnél, ahol elfogták a robbantót - írja a BBC.

Az észak-karolinai Ashville bírósága akár már hétfőn dönthet arról, Georgiában vagy Alabamában állítsák bíróság elé Rudolphot. Ha bűnösnek találják, akár halálos ítéletet is kiszabhatnak a robbantóra.