Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megingathatatlan Berlusconi médiabirodalma

2004.02.20. 14:57
Az olasz törvényhozás alsóháza pénteki végszavazásán 314 igen és 197 nem voks mellett elfogadta az új elektronikus médiatörvényt, amely a Silvio Berlusconi kezében lévő Rete4 csatornának kedvez.
Az olasz jobboldali kormánykoalíció már kedden bizalmi szavazáshoz kötve megszavaztatta alapjaiban a törvényt, amelynek végleges elfogadását a baloldali ellenzék obstrukciója akadályozta három napon át: az alsóházban több mint kétszázan jelentkeztek hozzászólásra, a vita két éjszakán keresztül tartott, s csak péntek hajnalban ért véget.

Berlusconi győzött

Az olasz képviselőház - a szenátus után - így most végleg elfogadta a törvényt, amely gyakorlatilag megmenti a Silvio Berlusconi tulajdonában lévő harmadik tv-csatornát, a Rete4-t, hogy műholdas sugárzásra váltson a földi frekvenciák használata helyett (amit már évek óta mindenféle engedélyek nélkül folytat).

Az alsóház február elején már tárgyalta a tervezetet, de akkor a félreszavazók nagy száma miatt a kormány meghátrált, s újra a bizottságok elé került a dokumentum. A szavazás nyomán érvénytelenné válik az államfő decemberi vétója. A Maurizio Gasparri kommunikációs miniszter nevével fémjelzett médiatörvény tervezete csaknem két éve járja a jogalkotás útvesztőit - már hatszor került a törvényhozás elé -, az ellenzék heves bírálatát váltva ki a tájékoztatási szabadság durva korlátozása miatt.

Egyrészt azért, mert semmibe veszi az alkotmánybíróság korábbi döntését, amelynek értelmében a Silvio Berlusconi kormányfő tulajdonában lévő Rete4 tv-csatornát december végéig le kellett volna választani és átállítani műholdas sugárzásra. A jogszabály emellett újraszabályozza a reklámtorta felosztását - szintén a kormányfő cégének, a Mediasetnek kedvezve -, s lehetővé teszi Berlusconi holdingjának, hogy néhány év múlva a nyomtatott sajtóban is érdekeltségeket szerezzen.

Az olasz média több mint 90 százalékát irányítja

Ugyanakkor az állami RAI tv-csatornákra - a kuratóriumok átszervezéséből adódó személyi változások mellett - tekintélyes anyagi terhek várnak: át kell térniük a digitális műsorszórásra, saját eszközökből finanszírozva a szükséges beruházásokat. Carlo Azeglio Ciampi államfő ezért nem írta alá a már elfogadott jogszabályt december közepén, s alkotmányos kifogásokat emelve visszautalta a törvényhozásba.

A felsőház korábban némi módosításokkal újra megszavazta a törvényt, míg az alsóház csak kedden, a bizalmi szavazással egybekötve, majd pedig pénteken bólintott rá a tervezetre. A Berlusconi család tulajdonában lévő Rete4 - amely immár ötödik éve a szükséges engedélyek nélkül sugározza adását - megmentésére külön kormányrendelet született, amelynek hatálya azonban február végén lejárt volna: ezért volt szükség a törvényhozás gyors döntésére.

Berlusconi a bizalmi szavazással való egybekötést - ezzel elég gyakran él a jobbközép kormánykoalíció - azzal magyarázta, hogy "meg kell gyorsítani" a törvényhozás munkáját. Berlusconi és családja már most is tulajdonosa az ország három legnagyobb magántelevíziójának, közvetve pedig a kormányfő ellenőrzése alatt tartja a RAI közszolgálati tv-csatornákat is, vagyis az olasz elektronikus média gyakorlatilag több mint kilencven százalékát irányítja.