Ágnes
-1 °C
2 °C

Nyolc év börtönt kértek Berlusconira

2004.11.15. 10:07
Tízhavi halasztás után pénteken újították fel Milánóban azt a pert, amelyben az olasz miniszterelnököt azzal vádolják, hogy 1985-ben egy élelmiszeripari cégért folytatott harcban bírókat vesztegetett meg. Ilda Boccasini államügyész nyolc év szabadságvesztés kiszabását kérte Silvio Berlusconira, halmozatti büntetésként pedig azt kérte, hogy az olasz miniszterelnököt mindörökre tiltsák el a közhivatalok viselésétől. Silvio Berlusconi előre bejelentette, hogy akkor sem mond le, ha elítélik.
Berlusconi - aki ellen az elmúlt évtizedben ötszáz alkalommal indítottak vizsgálatot, és eddig három perben marasztalták el - azért áll most bíróság előtt, mert 1985-ben a néhai Bettino Craxi miniszterelnök kérésére megakadályozta hogy egy rivális mágnás, Carlo De Benedetti kezére jusson a privatizálás előtt álló állami SME élelmiszergyár. A vád szerint a Berlusconi holdingja, a Fininvest felvette fizetési listájára az ügyben dönteni hivatott bírókat - adta hírül a Népszabadság római tudósítója.

A jobboldali kormánykoalíció több kísérletet is tett rá, hogy berekessze a 2000-ben elkezdődött pert. Legutóbb megszavazott egy olyan törvényt, visszaállította volna a mentesség intézményét az öt legmagasabb közjogi méltóság számára. A képviselői mentességet a kilencvenes évek korrupciós botrányai idején törölték el Olaszországban. A legfelső bíróság azonban alkotmányellenesnek minősítette a jogszabályt, a halasztás ugyanakkor megmentette Berlusconit attól a szégyentől, hogy épp az olasz EU-elnökség alatt szabják ki rá az ítéletet.

A SME-perben - hacsak a miniszterelnök védői nem tudnak egy újabb halasztást kieszközölni - az ítélet december 3-ra várható. Ugyanebben az ügyben a kormányfő három vádlott-társára már súlyos éveket szabtak ki.