Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Berlusconi nem kért bocsánatot

2003.07.04. 18:44
Silvio Berlusconi olasz kormányfő pénteken újságírók előtt tagadta, hogy bocsánatot kért volna amiatt, mert Martin Schulzot, az Európai Parlament német szociáldemokrata képviselőjét egy náci koncentrációs tábor kápójához hasonlította, ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki, hogy szavait "rosszul értelmezték".
"Csak tréfának szántam és nem kértem bocsánatot. Sajnálkozásomat fejeztem ki egy ironikusnak szánt megjegyzés miatt, amelyet félremagyaráztak" - jelentette ki Berlusconi, utalva a Gerhard Schröder német kancellárral folytatott csütörtök esti telefonbeszélgetésére. Az olasz kormányfő hozzátette: tiszteli az Európai Parlamentet, de a német képviselő megsértette őt.

Berlusconi diplomáciai vihart kavart szerdán az Európai Parlamentben, amikor azt mondta Martin Schulz német szociáldemokrata képviselőnek, aki bírálta őt, hogy kitűnően megfelelne a kápó szerepére egy készülő olasz filmben, amely a náci koncentrációs táborokból szól.

A Hogan hősei ihlették meg Berlusconit
Silvio Berlusconi olasz kormányfő azt állította, hogy a náci táborok kápójára vonatkozó szerdai strasbourgi elszólását egy 1960-as évekbeli tv-vígjátéksorozat ihlette. Berlusconi kifejtette, hogy az általa kápószerepre ítélt Martin Schulz német szociáldemokrata képviselő egy 1960-as évekbeli, a II. világháború idején játszódó vígjátéksorozatra, a Hogan hőseire emlékeztette. Az 1965 és 1971 között vetített amerikai sorozat egy német hadifogolytáborban játszódik, és az egyik őrt Schultznak hívják benne. Schultz a filmben jó szándékú, kicsit ostoba őr, aki különösen akkor bánik jól a foglyokkal, ha elég enni- és innivalót adnak neki, de a foglyok rendszeresen megtréfálják őt. (Más kérdés, hogy a "kápók" nem hadifogolytáborokban, hanem koncentrációs vagy haláltáborokban működtek.) A Hogan hőseit Berlusconi egyik tv-csatornáján mutatták be először Olaszországban - jegyezte meg a Reuters.
Schröder német kancellár bocsánatkérést követelt az olasz kormányfőtől. Csütörtökön beszéltek telefonon, s a megbeszélés után Béla Anda német kormányszóvivő kijelentette, hogy Berlusconi sajnálkozását fejezte ki szóhasználata miatt. Ezt a német kormány bocsánatkérésként értelmezi, s ezzel lezártnak tekinti az ügyet - mondta csütörtökön a német kormányszóvivő.

Berlusconi szükségesnek érezte leszögezni pénteki sajtóértekezletén, hogy nem kért bocsánatot a német kancellárral folytatott beszélgetésben. Az olasz kormányfő kijelentette a római sajtóértekezleten: sajnálja, ha megsértette bárki érzékenységét, de Martin Schulz sem volt tekintettel mások érzékenységére; a német szociáldemokrata képviselő provokálta, sértegette őt az Európai Parlament heves vitájában. Berlusconi értésre adta, hogy az Európai Parlamenttől sem szándékozik bocsánatot kérni a történtekért, noha - mint mondta - mélységesen tiszteli e testületet.

Berlusconi és Prodi a közös sajtóértekezlet előtt megbeszélést folytatott a hónap elején megkezdett soros olasz elnökségről - jelentették a hírügynökségek. Az Európai Unióban hagyomány, hogy az Európai Bizottság elnöke találkozik a hat hónapra szóló soros elnökség átvételekor az elnökséget átvevő állam vezetőivel.