Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Berlusconi a Fidesznek drukkol

2002.02.28. 17:50
Az Orbán-kormány eredményeit méltatta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, miután négyszemközti megbeszélést folytatott a magyar kormányfővel. A megbeszélésen nem került szóba a védett madarak kérdése, viszont megegyeztek a kormányfők abban: a nemzeti televíziók a másik ország kulturális értékeit bemutató sorozatot sugároznak majd, hogy minél több olasz vakációzzon Magyarországon, illetve minél több hazánkfia keresse fel Olaszországot.
Az a gazdaságpolitika, amely ma Olaszországban töretlenül halad előre, és nemzetközi elismerést vált ki, egy sajátos magyar változatban immáron négy éve működik Magyarországon. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy irányultságát, értékeit és céljait tekintve a két ország gazdaságpolitikája kísérteties hasonlóságokat mutat. Hozzátette: reméli, hogy az eredmények is kísértetiesen hasonlóak lesznek majd. Orbán barátjaként beszélt olasz kollégájáról, akit még a Milan futtballcsapat elnökeként ismert meg évekkel ezelőtt. Egyforma a volt a focihoz való viszonyunk, illetve hasonló a szabadságfelfogásunk - vélekedett Orbán.

Olasz dícséret a családtámogatási rendszernek

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök elismeréssel szólt a magyar kormáy elmúlt négyéves tevékenységéről. Kiemelte a kabinet családtámogatási rendszerét, de az infrastruktúra fejlesztéssel kapcsolatban is pozitívan nyilatkozott. Berlusconi átvéve magyar kollégája szerepét hosszan beszélt arról is, milyen tervei vannak az Orbán-kabinetnek, ha tovább kormányozhatja Magyarországot. Megemlítette például, hogy a tervek szerint 600 kilométer új sztráda épül majd a következő ciklusban. Reményét fejezte ki emellett, hogy Orbán Viktor a választók minél szélesebb rétégeivel tudja megismertetni kormányzati munkájának eredményeit.

Berlusconi látogatásának egyik célja az volt, hogy a magyar választási kampány kellős közepén hitet tegyen a polgári kormányzás mellett és támogatásáról biztosítsa Orbánt. Jelezte, reméli, hogy a polgári kormány folytathatja a tevékenységét. Hangsúlyozta: nem akar ugyan a magyar belpolitikába beleavatkozni, de nagyon reméli, hogy Orbán lesz az a kormányfő, aki beviszi Magyarországot a közös, európai családba.

Hasonlóan gondolkodnak Európa jövőjéről

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a két ország hasonlóan gondolkodik Európa jövőjéről is. A magyar miniszterelnök kiemelte annak fontosságát, hogy a jövő Európájában korlátlanul érvényesüljön a szabad verseny, ésszerű mértékűre szoruljon vissza a bürokrácia, és a nemzetállamoknak kellő mozgásterük legyen. Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy Európának közös külpolitikával és saját hadsereggel kell rendelkeznie, s a béketeremtésben meghatározó szerepet kell vállalnia az egész világon.

A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a pénzügyi keretekre vonatkozó uniós javaslatról még nem időszerű vitát folytatni, ugyanakkor Orbán Viktor ismertette partnerével az ezzel kapcsolatos magyar érveket, szempontokat. Silvio Berlusconi az EU-támogatásokkal kapcsolatosan úgy vélekedett, hogy kompromisszumot kell találniuk a mostani és a leendő EU-tagoknak.

Fejleszthető gazdasági kapcsolatok

Berlusconi a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről optimistán szólt, hangsúlyozva, hogy a távközlés, illetve az infrastruktúra fejlesztés területén jelentős lehetőségek mutatkoznak az együttműködésre. A tájékoztatón kiderült: nem került szóba a mergbeszélésen a védett madarak tömeges olasz vadászok általi lemészárlása, és a borok sem kerültek terítékre, noha Olaszország egyik bora kísértetiesen hasonlít a magyar Tokaji Aszura, ami gyengítheti a tokaji nedű eruópai térhódítását.

Egymás értékeit bemutató tévésorozatok

A jövőbeni konkrét tervekről annyi derült ki: a nemzeti televíziókban a másik ország kulturális, turisztikai, illetve gasztronómiai értékeit bemutató sorozatok indulnak. Berlusconi szerint ennek célja, hogy az olaszok megismerjék azt az országot, ahol Olaszország után a legtöbb műemlék, illetve kulturális emlék található.