Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Berlusconi a Fidesznek drukkol

2002.02.28. 17:50
Az Orbán-kormány eredményeit méltatta Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, miután négyszemközti megbeszélést folytatott a magyar kormányfővel. A megbeszélésen nem került szóba a védett madarak kérdése, viszont megegyeztek a kormányfők abban: a nemzeti televíziók a másik ország kulturális értékeit bemutató sorozatot sugároznak majd, hogy minél több olasz vakációzzon Magyarországon, illetve minél több hazánkfia keresse fel Olaszországot.
Az a gazdaságpolitika, amely ma Olaszországban töretlenül halad előre, és nemzetközi elismerést vált ki, egy sajátos magyar változatban immáron négy éve működik Magyarországon. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy irányultságát, értékeit és céljait tekintve a két ország gazdaságpolitikája kísérteties hasonlóságokat mutat. Hozzátette: reméli, hogy az eredmények is kísértetiesen hasonlóak lesznek majd. Orbán barátjaként beszélt olasz kollégájáról, akit még a Milan futtballcsapat elnökeként ismert meg évekkel ezelőtt. Egyforma a volt a focihoz való viszonyunk, illetve hasonló a szabadságfelfogásunk - vélekedett Orbán.

Olasz dícséret a családtámogatási rendszernek

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök elismeréssel szólt a magyar kormáy elmúlt négyéves tevékenységéről. Kiemelte a kabinet családtámogatási rendszerét, de az infrastruktúra fejlesztéssel kapcsolatban is pozitívan nyilatkozott. Berlusconi átvéve magyar kollégája szerepét hosszan beszélt arról is, milyen tervei vannak az Orbán-kabinetnek, ha tovább kormányozhatja Magyarországot. Megemlítette például, hogy a tervek szerint 600 kilométer új sztráda épül majd a következő ciklusban. Reményét fejezte ki emellett, hogy Orbán Viktor a választók minél szélesebb rétégeivel tudja megismertetni kormányzati munkájának eredményeit.

Berlusconi látogatásának egyik célja az volt, hogy a magyar választási kampány kellős közepén hitet tegyen a polgári kormányzás mellett és támogatásáról biztosítsa Orbánt. Jelezte, reméli, hogy a polgári kormány folytathatja a tevékenységét. Hangsúlyozta: nem akar ugyan a magyar belpolitikába beleavatkozni, de nagyon reméli, hogy Orbán lesz az a kormányfő, aki beviszi Magyarországot a közös, európai családba.

Hasonlóan gondolkodnak Európa jövőjéről

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a két ország hasonlóan gondolkodik Európa jövőjéről is. A magyar miniszterelnök kiemelte annak fontosságát, hogy a jövő Európájában korlátlanul érvényesüljön a szabad verseny, ésszerű mértékűre szoruljon vissza a bürokrácia, és a nemzetállamoknak kellő mozgásterük legyen. Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy Európának közös külpolitikával és saját hadsereggel kell rendelkeznie, s a béketeremtésben meghatározó szerepet kell vállalnia az egész világon.

A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a pénzügyi keretekre vonatkozó uniós javaslatról még nem időszerű vitát folytatni, ugyanakkor Orbán Viktor ismertette partnerével az ezzel kapcsolatos magyar érveket, szempontokat. Silvio Berlusconi az EU-támogatásokkal kapcsolatosan úgy vélekedett, hogy kompromisszumot kell találniuk a mostani és a leendő EU-tagoknak.

Fejleszthető gazdasági kapcsolatok

Berlusconi a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről optimistán szólt, hangsúlyozva, hogy a távközlés, illetve az infrastruktúra fejlesztés területén jelentős lehetőségek mutatkoznak az együttműködésre. A tájékoztatón kiderült: nem került szóba a mergbeszélésen a védett madarak tömeges olasz vadászok általi lemészárlása, és a borok sem kerültek terítékre, noha Olaszország egyik bora kísértetiesen hasonlít a magyar Tokaji Aszura, ami gyengítheti a tokaji nedű eruópai térhódítását.

Egymás értékeit bemutató tévésorozatok

A jövőbeni konkrét tervekről annyi derült ki: a nemzeti televíziókban a másik ország kulturális, turisztikai, illetve gasztronómiai értékeit bemutató sorozatok indulnak. Berlusconi szerint ennek célja, hogy az olaszok megismerjék azt az országot, ahol Olaszország után a legtöbb műemlék, illetve kulturális emlék található.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!