Valér
4 °C
8 °C

Nyolcszáz brit kommandós teremthet rendet Irakban

2004.05.06. 13:57
Kommandósokkal és haditengerészekkel erősítheti meg iraki alakulatait a brit hadsereg. A védelmi minisztérium találgatásnak minősítette a Sun írását, bár azt elismerték, hogy tervbe van véve az erősítés. Erre a spanyol csapatok kivonulása mellett a bizonytalankodó lengyelek miatt is szükség lehet.
Több ezer haditengerészt, köztük nyolcszáz speciálisan képzett kommandóst küldene Irakba a távozó spanyol erők pótlására és a "forró pontok" pacifikálására a brit hadsereg - írja csütörtöki számában a Sun. A jobboldali bulvárlap értesülései szerint a kommandósokat már a jövő héten Irakba vezényelheti Tony Blair.

Jólértesült találgatás

A védelmi tárca szóvivője találgatásnak minősítette a bulvárlap értesüléseit. Mint mondta, a csapatküldésről, bár már korábban is felmerült, még nem született döntés.

A Sun szerint Blair a haditengerészet 40. kommandós alakulatát küldi a harcoktól sújtott Nedzsef környékére. Ez az egység hajtotta végre az iraki háború első rajtaütését a Fáó-félszigeten, elfoglalva egy olajkitermelő létesítményt. A lap úgy tudja, hogy a haditengerészet terrorellenes kommandója, az SBS több egységét is Irakba vezénylik.

Kétezer fős erősítés

A brit kormány az elit egységek felvonulása után a hadsereg "több ezer" katonáját is Irakba vezényli, a Dél-Irakban jelenleg állomásozó 7500 fős brit kontingens megerősítésére - írja a lap védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva. A Sun tulajdonosának másik lapja, a szintén konzervatív Times úgy tudja, kétezer fős erősítést küldenek Irakba, az egyesített vezérkar szerdán már tárgyalt is a felvonulás menetrendjéről.

A lengyelek is kivonulhatnak

A spanyol csapatok kivonulása miatt feltétlenül szükségessé válhat a brit csapatok megerősítése, bár a kivonulók körzeteinek ellenőrzését az amerikaiak vették át. Egyre valószínűbbnek tűnik azonban, hogy Lengyelország sem hosszabbítja meg iraki szerepvállalását, vagy legalábbis békefenntartó misszióvá alakítja jelenlegi harcoló alakulatát. A korábban kiszivárgott tervek szerint a lenygelek irányította többnemzetiségű hadosztály és az ellenőrzésük alá tartozó Közép-Irak a brit csapatok irányítása alá kerülhet.

A lengyel hadsereg kivonulásának mihamarabbi megszervezését Izabela Jaruga-Nowacka miniszterelnök-helyettes sürgette legutóbb csütörtökön. Egyre több katonai szakértő kérdőjelezi meg ugyanis az iraki szerepvállalás szükségességét. Bronislaw Komorowski volt nemzetvédelmi miniszter, az ellenzéki Polgári Platform parlamenti képviselője szerint az iraki misszió elérte a lengyel lehetőségek határát, és szertefoszlottak azok a lengyel álmok is, hogy az iraki szerepvállalásból az ország gazdasági előnyöket húzhat. A polgári Platform pillanatnyilag a legnépszerűbb párt Lengyelországban.