Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Károkozással gyanúsítják a vajdasági magyar vezetőket

2005.06.02. 10:52
Négymillió forintos károkozással, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítja Kasza Józsefet a szabadkai kerületi ügyészség. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ellen hetek óta vizsgálódnak, a szabadkai ügyészség magyar ügyésze, Bíró Csaba a kerületi bíróságon elfeketetett ügyek között kutakodik. Kasza politikai támadásnak tartja az eljárást.

A szabadkai kerületi ügyész kezdeményezte Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének előzetes letartóztatását. Jovica Makszimovics kerületi ügyész hivatali visszaéléssel gyanúsítja a magyar politikust. Kasza József korábban szabadkai polgármester és szerbiai miniszterelnök-helyettes volt. Az ügyész Kasza mellett nyomoz Kern Imre, a VMSZ alelnöke, volt szabadkai önkormányzati elnök, továbbá Fodor-Lackovics Anna, az önkormányzat volt ingatlanügyi-jogi hivatalának egykori elnöke, Ágoston Gabriella volt szabadkai önkormányzati titkár és Nemes Gábor, a Subiro építési vállalat igazgatója ellen.

Mindnyájukat azzal gyanúsítják, hogy legkevesebb 1,4 millió dinárral (közel 4,2 millió forint) károsították meg az államot.

Képtelennek tartja a vádakat

Az ügyész szerint az előzetes letartóztatásra tett javaslat után Kasza közvetve megfenyegette az ügyészeket, és arról beszélt, hogy politikai üldöztetése miatt panaszt tesz a strasbourgi emberi jogi bíróságon. "Nem is tennék említést amerikai és balatoni villáiról" - mondta Makszimovics.

Kasza a Kurirnak nyilatkozva tagadta Makszimovics állításait. "Nem beszéltem vele (az ügyésszel), és nem is kívánok beszélni. Hihetetlen, hogy előzetes letartóztatásomat kérte, hogy ne befolyásolhassam az esetleges tanúkat, miközben olyan ügyekről van szó, amelyek 1996-ban történtek. Mintha azóta egészen máig, 2005-ig nem lett volna alkalmam beszélni a tanúkkal" - mondta Kasza, aki szerint a "vádiratban" szereplő állítások hazugságok.

Vizsgálat a magyar elit ellen

A Magyar Szó csütörtöki száma szerint a szabadkai ügyész, Bíró Csaba újabb vizsgálatot kezdeményez a szabadkai önkormányzatot érintő "elfektetett ügyekben". Az ügyész vizsgálatot indított Olga Vujkov, a szabadkai bíróság volt elnöke és egyik bírája, Milica Dojics ellen, mivel a bíróságon végzett belső vizsgálat során legalább negyven "elfektetett eset" aktáját találták meg fiókjaikban.

Bíró a szabadkai önkormányzat gyanús ügyeit vizsgálja. Nyomozása alapján elrendelte Nenad Vunjak, a Vajdasági Bank szabadkai fiókvezetőjének vizsgálati fogságát. A vád szerint Vunjak segítségével 1996-97-ben eges kiváltságosok a dinárban felvett ingatlanhitel összegét a hivatalos, hat márkás árfolyamon válthatták be, fiktív személyek útlevelével. A márkát aztán a feketepiacon harminc dinárért adhatták tovább. (A kedvezményezettek között említették korábban Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét is.)

Mobilszámlát térítettek

A szabadkai ügyészség az elmúlt hetekben több volt városi illetékes, köztük Ispánovics István volt polgármester ellen indított vizsgálatot, három személyt, köztük Ágoston Gabriella volt önkormányzati titkárt vizsgálati fogságba helyeztek.

Bíró most Vörös Kucsmik Gyöngyi szabadkai önkormányzati titkár ellen is vádat emelne. Vörös aláírásával hitelesítették azokat a kifizetéseket, amelyekkel az önkormányzat az alkalmazásában nem állóknak is megtérítette mobilszámláit. A gyanú szerint az önkormányzat fizette az akkor szerb miniszterelnök-helyettesként ténykedő Kasza kétszázharmincezer dináros (hétszázezer forintos) telefonszámláját is, de fizették a Magyar Nemzeti Tanács elnökének, Józsa Lászlónak a számláit is.

Halálos fenyegetés a Magyar Szó ügyvezetőjének

"Úszni fogsz a Dunában, te és a családod is" - fenyegette meg levélben egy ismeretlen az újvidéki Magyar Szó ügyviteli titkárát, Szikora Csabát. A szerb nyelven, kézzel, nyomtatott betükkel írt levél "fasiszta fészeknek" minősítette a magyar nyelvű napilap szerkesztőségét.

A szerkesztőségbe egy másik levél is érkezett, ebben azzal fenyegetik Szikorát, hogy "soha többé nem fog fasiszta lapot szerkeszteni Szerbiában".