Jusztina
1 °C
16 °C

Berlusconi nyert az exit pollok szerint

2008.04.14. 16:30
Szoros eredmény mellett a jobboldali pártszövetség nyerte az exit pollok szerint a kétnapos olaszországi választásokat. Walter Veltroni, a balközép tábor vezetője még a végeredmény közzététele előtt elismerte a vereséget.

A kétszeres miniszterelnök, 71 éves Silvio Berlusconi pártszövetsége vezet a szavazóhelyiségek délután 3 órai bezárása után nyilvánosságra hozott exit pollok szerint. Több iroda is két-három százalékos különbséget jelzett a jobboldali pártszövetség javára.

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló egyes felmérések szerint a jobbközép választási szövetség a szavazatok 40-44 százalékát szerezte meg a képviselőházi választásokon; míg a Walter Veltroni vezette balközép tábor a voksok 38-42 százalékát gyűjtötte be.

Sok párt, két esélyes

Walter Veltroni, a balközép tábor vezetője még a végeredmény közzététele előtt elismerte a vereséget; felhívta Berlusconit, és gratulált neki a választási győzelemhez.

Az eredmény annyiban meglepő, nyilatkozta Horváth Jenő egyetemi magántanár, hogy a két héttel a választás előtt nyilvánosságra hozott utolsó felmérések még négy százalékos különbséget jósoltak a multimilliárdos vállalkozónak.

Egyik oldal sem örülhet felhőtlenül

A jobbközép szövetséget képviselő Giuseppe Pisanu volt belügyminiszter csalódottan fogadta az exitpoll-eredményeket, mint mondta, nagyobb előnyre számítottak.

Paolo Gentiloni, az eddigi balközép kormány távközlési minisztere arra mutatott rá: a közölt felmérések hibahatárát figyelembe véve még nyílt a voksolás végső kimenetele. (Az exit pollok legutóbb, a 2006-os választásokon is több százalékponttal eltértek a későbbi valós eredményektől.)

A volt római főpolgármester, a választásra új pártot szervező 52 éves Walter Veltroni sikere az, hogy Berlusconi eredménye a szövetségeseivel együtt értendő, a baloldal viszont most – szakítva a hagyományokkal – egyedül, a szövetséges, de zsaroló kispártocskák nélkül indul a választásokon. Az előzetes esélyekről itt olvashat>>>

Egy ilyen kispárt parlamenti képviselője okozta a törékeny többségű előző baloldali kabinet bukását is.

A szakértő szerint az exit pollokból messzemenő következtetést levonni nem lehet, mivel a választási rendszerük tartományi alapokra épül.

Az előző választáson például csak másnap volt hozzávetőleges végeredmény, de mivel Prodi csak 27 ezer szavazattal verte Berlusconit, így a vesztes rögtön a szavazatok újraszámolását követelte.

Az MTI által idézett politikai elemzők szerint az eredmény gyenge lábakon álló Berlusconi-kormányt vetít előre. Susana Garcia, a Deutsche Bank elemzője szerint egy ilyen kormánynak – vagyis amelynek nincs biztos többsége a parlament mindkét házában – szinte lehetetlen lesz véghezvinni az elengedhetetlen strukturális reformokat, "különösen ilyen nehéz gazdasági környezetben".

A kampányban alig lehetett észlelni markáns különbségeket a jobbközép és a balközép tábor között: mindkettő a nyomasztó mértékű államadósság csökkentését, ezzel egyidejűleg adócsökkentést és a fogyasztás ösztönzését, továbbá az – idén a Nemzetközi Valutaalap szerint 0,3 százalékra lassuló – gazdasági növekedés felgyorsítását ígérte.

A 2008 tavaszán hivatalba lépő új kormány lesz a második világháború befejezése óta a hatvankettedik kabinet.