Árpád
-2 °C
4 °C

Berlusconi nyert az exit pollok szerint

2008.04.14. 16:30
Szoros eredmény mellett a jobboldali pártszövetség nyerte az exit pollok szerint a kétnapos olaszországi választásokat. Walter Veltroni, a balközép tábor vezetője még a végeredmény közzététele előtt elismerte a vereséget.

A kétszeres miniszterelnök, 71 éves Silvio Berlusconi pártszövetsége vezet a szavazóhelyiségek délután 3 órai bezárása után nyilvánosságra hozott exit pollok szerint. Több iroda is két-három százalékos különbséget jelzett a jobboldali pártszövetség javára.

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló egyes felmérések szerint a jobbközép választási szövetség a szavazatok 40-44 százalékát szerezte meg a képviselőházi választásokon; míg a Walter Veltroni vezette balközép tábor a voksok 38-42 százalékát gyűjtötte be.

Sok párt, két esélyes

Walter Veltroni, a balközép tábor vezetője még a végeredmény közzététele előtt elismerte a vereséget; felhívta Berlusconit, és gratulált neki a választási győzelemhez.

Az eredmény annyiban meglepő, nyilatkozta Horváth Jenő egyetemi magántanár, hogy a két héttel a választás előtt nyilvánosságra hozott utolsó felmérések még négy százalékos különbséget jósoltak a multimilliárdos vállalkozónak.

Egyik oldal sem örülhet felhőtlenül

A jobbközép szövetséget képviselő Giuseppe Pisanu volt belügyminiszter csalódottan fogadta az exitpoll-eredményeket, mint mondta, nagyobb előnyre számítottak.

Paolo Gentiloni, az eddigi balközép kormány távközlési minisztere arra mutatott rá: a közölt felmérések hibahatárát figyelembe véve még nyílt a voksolás végső kimenetele. (Az exit pollok legutóbb, a 2006-os választásokon is több százalékponttal eltértek a későbbi valós eredményektől.)

A volt római főpolgármester, a választásra új pártot szervező 52 éves Walter Veltroni sikere az, hogy Berlusconi eredménye a szövetségeseivel együtt értendő, a baloldal viszont most – szakítva a hagyományokkal – egyedül, a szövetséges, de zsaroló kispártocskák nélkül indul a választásokon. Az előzetes esélyekről itt olvashat>>>

Egy ilyen kispárt parlamenti képviselője okozta a törékeny többségű előző baloldali kabinet bukását is.

A szakértő szerint az exit pollokból messzemenő következtetést levonni nem lehet, mivel a választási rendszerük tartományi alapokra épül.

Az előző választáson például csak másnap volt hozzávetőleges végeredmény, de mivel Prodi csak 27 ezer szavazattal verte Berlusconit, így a vesztes rögtön a szavazatok újraszámolását követelte.

Az MTI által idézett politikai elemzők szerint az eredmény gyenge lábakon álló Berlusconi-kormányt vetít előre. Susana Garcia, a Deutsche Bank elemzője szerint egy ilyen kormánynak – vagyis amelynek nincs biztos többsége a parlament mindkét házában – szinte lehetetlen lesz véghezvinni az elengedhetetlen strukturális reformokat, "különösen ilyen nehéz gazdasági környezetben".

A kampányban alig lehetett észlelni markáns különbségeket a jobbközép és a balközép tábor között: mindkettő a nyomasztó mértékű államadósság csökkentését, ezzel egyidejűleg adócsökkentést és a fogyasztás ösztönzését, továbbá az – idén a Nemzetközi Valutaalap szerint 0,3 százalékra lassuló – gazdasági növekedés felgyorsítását ígérte.

A 2008 tavaszán hivatalba lépő új kormány lesz a második világháború befejezése óta a hatvankettedik kabinet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?