Szilárda
-4 °C
3 °C

Egy beszólás miatt mondott le az olasz belügyminiszter

2002.07.03. 16:34
Lemondott szerdán Claudio Scajola olasz belügyminiszter, mert becsmérlő kijelentéseket tett Marco Biagira, a Berlusconi-kormány terroristák által meggyilkolt munkaügyi tanácsadójára. Scajola már vasárnap benyújtotta lemondását, de a miniszterelnök ezt akkor nem fogadta el.
Scajola olasz belügyminiszter, a Forza Italia egyik vezető személyisége, lemondó levelében "erkölcsi kötelességének" nevezte döntését. Szerinte a meggyilkolt tanácsadó szeretteinek okozott fájdalom miatt ez volt a leghelyesebb lépés, amit tehetett.

A múlt hét végén két olasz napilap is leközölte Scajola megjegyzését, amelyben "pitiáner bajkeverőnek" nevezte a Vörös Brigádok által idén márciusban meggyilkolt Marco Biagi munkajogászt.

Scajola szerint Biagi csak a saját szerződésének meghosszabbításán fáradozott. A napilapokban megjelentek után a belügyminiszter még múlt vasárnap felajánlotta lemondását, azonban Silvio Berlusconi kormányfő ezt akkor nem fogadta el. Berlusconi ezt követően maga is bírálatok kereszttüzébe került, és ekkor a belügyminiszter ismételten bejelentette elhatározását.

Biagi védelmet kért

A belügyminiszter a sajtóban kirobbant ügy kapcsán hétfőn bocsánatot kért az elhunyt tanácsadó családtagjaitól, de hozzátette azt is, hogy szavait önkényesen kiragadták környezetükből. Közben nyilvánosságra kerültek azok a levelek, amelyekben Biagi az őt ért halálos fenyegetésekre figyelmeztette a belügyi hatóságokat. A férfi többször is személyi védelmének felújítását kérte, hasztalanul.

A kormánytanácsadót március 19-én, bolognai otthona előtt lőtték le. A szélsőbaloldali csoport közleményében azzal indokolta a merényletet, hogy Marco Biagi olyan törvényeket készített elő, amelyek úgymond csorbították volna a munkavállalók érdekeit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!