Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szerbia-Montenegró a vádlottak padján

2006.02.27. 12:06
Ma dől el Brüsszelben, hogy a háborús bűnös Ratko Mladić kiadatását még mindig halogató Belgrád folytathatja-e a tárgyalásokat az uniós társulási szerződésről. Ezzel egyidőben az ország ellen nemzetközi per is indult, Bosznia-Hercegovina a kelet-boszniai etnikai tisztogatások irányításával vádolja Szerbia-Montenegrót.

Eddig példa nélküli per kezdődött hétfőn Hágában. Bosznia-Hercegovina tizenhárom évvel ezelőtt Jugoszláviával szemben beadott keresetét kezdte tárgyalni a Nemzetközi Bíróság (ICJ). Bosznia szándékos népirtás kitervelésével vádolja Jugoszláviát, illetve jogutódját Szerbia-Montenegrót.

Több milliárdot fizethetnek

A felperes bosnyák állam szerint a kelet-boszniai népirtást és etnikai tisztogatást Belgrádban találták ki. "A kelet-boszniai városok fontos városrészeit szisztematikusan pusztították el, megakadályozva ezzel az elűzöttek visszatérését" - jelentette ki a BBC-nek a bosnyák jogi csapat vezetője, Phon van den Biesen.

Bosznia-Hercegovina tizenhárom éve nyújtotta be keresetét, ám a tárgyalást eddig a jogalapot vitató Szerbia-Montenegró eredményesen halasztgatta. Ha Belgrádot felelősnek találják a népirtásban, több milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezhetik. Belgrád esélyeit rontja, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már népirtásnak minősítette a srebrenicai vérengzést, és immár az is bizonyított, hogy szerb reguláris alakulatok is részt vettek a mészárlásban.

A társulást is elbukhatják

A precedensperrel egyidőben Brüsszelben is izzasztják a szerb vezetést. Az EU külügyminiszterei hétfői ülésükön elhalaszthatják a stabilizációs és társulási szerződés aláírását, mivel Belgrád a megadott február végi határidőig nem adta át a tíz éve szökésben lévő boszniai háborús főbűnöst, Ratko Mladićot a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Pedig a hágai ügyészek szerint Mldaić régóta a szerb hatóságok látókörében van. Ezt a véleményt erősíti, hogy a belgrádi sajtó múlt kedden a tábornok elfogásáról adott hírt, és a hivatalos tagadás ellenére is kitart amellett, hogy a tábornokot lassan egy hete a szerb hatóságok örzik.

A BBC brüsszeli tudósítója szerint az EU türelme elfogyott, ráadásul már volt rá precedens, hogy egy országot - az Ante Gotovina elfogását halogató Horvátországot - a tárgyalások elhalasztásával büntettek. Véleménye szerint Belgrád ma egyértelmű figyelemztetést kap, hogy ha nem működik együtt Hágával, az EU-hoz sem társulhat.