Géza
-12 °C
-4 °C

Fegyvert csempészhet a szerb-montenegrói hadsereg

2006.03.09. 21:27
Illegális fegyverszállítmányra bukkantak a montenegrói hatóságok. A szerb-montenegrói hadsereg vezetése adminisztrációs hibáról beszél, de nem hajlandó elárulni, kinek szánták a fegyvereket.

Fegyverrel és robbanóanyaggal megpakolt, belgrádi illetőségű kamiont tartóztattak fel Montenegróban. A helyi hatóságok előállították a hivatalos papíropk nélküli szállítmány fuvarozóit. A kamionokat Bioce falu mellett tartóztatták fel szerdán.

A montenegrói hatóságok fegyvercsempészetre gyanakodnak. Jelenleg vizsgálják az áru eredetét és célállomását, illetve azt, hogy legális vagy illegális szállítmányról van-e szó.

A montenegrói nyomozószervek értesítették az esetről a szervezett bűnözéssel foglalkozó belgrádi különbíróság főügyészét.

Mindeközben a szerb-montenegrói hadsereg vezérkari főnöke Belgrádban azt állította, hogy a fegyverszállítmányt teljesen legális. A Jugoimport-Mont vállalat vette meg a hadseregtől a fegyvert, amelyet Szerbiából szállították a podgoricai reptérre, de "adminisztratív hiányosságok" miatt a montenegrói hatóságok feltartóztatták.

A védelmi minisztérium szóvivője szerint teljességgel kizárt, hogy a hadseregben "intézményes fegyvercsempészet" folyik.

A belgrádi sajtójelentések szerint Joki&#đ263; vezérkari főnök nem kívánta elárulni a szállítmány célállomását. A Vijesti című podgoricai napilap tudomása szerint a szállítmány a Közel-Keletre tartott, a Dan című podgoricai újság viszont arról írt, hogy "albán piacra" szánták a fegyvert.