Szilárda
-4 °C
3 °C

Bécsbe szállítják Rudolf Schustert

2002.08.27. 15:34
Rudolf Schuster szlovák államfőt kedden délután Bécsbe szállítják, hogy ott próbálják meg kideríteni betegségének okát. A család feltételezése szerint az államfőt megmérgezték, ezt azonban egyelőre nem tudták minden kétséget kizáróan bebizonyítani.
Schuster az osztrák államfő, Thomas Klestil ajánlatával élve döntött a bécsi kivizsgálás mellett. Az innsbrucki orvosok két éve már megmentették a szlovák államfő életét, akkor a vastagbél végzetesnek látszó átszakadása utáni kezelést követően gyógyultan térhetett haza. A külföldi kezelés költségeit az elnök maga fizeti.

A szlovák orvosok újra rosszul vizsgáztak

Rudolf Schuster
A szlovák köztársasági elnök még augusztus 18-án, II. János Pál pápa krakkói miséjén lett rosszul, az első feltételezések szerint napszúrást kapott. Kórházba szállítása után szerdán a pozsonyi orvosok az első vizsgálatok eredményeinek ismeretében úgy nyilatkoztak, hogy Schuster súlyos mérgezést kapott. Az orvosok szerint az államfő szervezetében a staphylococcus aureust vélték felfedezni, ez azonban egyelőre nem bizonyosodott be.

Schustert szombaton reggel kiengedték ugyan a kórházból, azonban estére olyan rosszul lett, hogy azonnal a pozsonyi katonai kórházba kellett vinni, ahol az ismételt rosszullét okait egyelőre nem tudták megállapítani. Az azóta is a kórházban lévő államfő állapota ingadozó, és diagnózisát illetően a pozsonyi orvosok továbbra is csak találgatnak.

A család szerint Schustert el akarják tenni láb alól

Schuster családja az elnök szombati, másodszori kórházba szállítása után ismeretlen tettes elleni bűnvádi feljelentés elindítását kérte az államügyésztől, mert megalapozottnak vélik a gyanút, miszerint Rudolf Schustert valaki vagy valakik el akarják tenni láb alól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!