Auguszta
-4 °C
2 °C

Schrödert szerződtette a Ringier

2005.11.26. 13:39
Gerhard Schröder kedden átadta a kancellári széket Angela Merkelnek, szerdán lemondott parlamenti mandátumáról, csütörtökön bejelentették, hogy a volt német kancellát a Ringier szolgálatába szegődik. A svájci kiadóvállalat ki szeretné használni Schröder remek kínai és orosz kapcsolatait.

Gerhard Schröder volt német kancellár a Ringier svájci kiadóvállalat tanácsadójaként "a világot fogja magyarázni" a munkatársaknak. "Szerkesztőink beszélgetései vele politikai népfőiskolával érnek majd fel" - közölte a Focus német hírmagazinnal Michael Ringier, a svájci vállalat elnöke.

#alt#
Schröder új munkahelye Zürichben
(Fotók: EPA)

Az ismeretségi körében bíznak

A Ringier Közép- és Kelet-Európában is számos lapban érdekelt - például a Népszabadságban és a Blikkben -, s azt szeretné, ha Schröder további országokban "nyitogatná a svájciak előtt az ajtót". A Ringier Schröder kiterjedt ismeretségi körében bízik, különösen az oroszországiban és a kínaiban. A volt német kancellár a franciákhoz fűződő viszonyon kívül kiemelten kezelte az orosz és a kínai kapcsolatot: tegező viszonyban van Putyin orosz elnökkel, Kínában kancellárságának hét évében hatszor járt.

Ringier a müncheni hírmagazinnak azt is elmondta, hogy Schröder válogathat a kiadó tulajdonában lévő kortárs képekből, ha irodáját díszíteni akarja. A volt kancellár zürichi szállodákban fog lakni, természetesen a Ringier költségén.

#alt#
Schröder gratulál Merkelnek

Nem kell megmondania, mennyit keres

Gerhard Schröder kedden adta át a német kancellári széket Angela Merkelnek, szerdán lemondott parlamenti mandátumáról, csütörtökön bejelentették a Ringier-megállapodást. A Bundestag-mandátumról való lemondás azt jelenti, hogy nem kell nyilvánosságra hoznia a tanácsadói honorárium nagyságát, amelyet egyesek minimum évi 500-750 ezer euróra becsülnek.

Schröder Berlinben egy 80 négyzetméteres lakást bérelt, miközben családja továbbra is Hannoverben időzik, emlékiratokat is ír, s készül ügyvédi pályájának folytatására.

Schröder a svájci tanácsadói állás elvállalásával adót is megtakaríthat. Mivel rendelkezni fog zürichi irodával, Svájcban adózhat, s az alpesi országban "csak" 37 százalék a személyi jövedelemadó (szja) legfelsőbb kulcsa, szemben a németországi 42 százalékkal. Schröder januárban kezdené el külpolitikai tanácsadói tevékenységét Zürichben.