Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A német belügyminiszter beszólt a törököknek

2007.02.06. 16:16
A német belügyminiszter, Wolfgang Schauble egy lapinterjúban a radikális török csoportok körében egyre népszerűbb iszlám veszélyeiről beszélt. Szerinte Németországnak terrorista támadásokkal kell számolnia, a fenyegetést pedig tovább növeli, hogy egyre többen térnek át iszlám hitre. Muzulmán szervezetek értetlenségüknek adtak hangot és tiltakoztak a belügyminiszter nyilatkozata miatt.

A legtekintélyesebb németországi muzulmán szervezetek tiltakoztak kedden Wolfgang Schauble belügyminiszter előző napi, az állítólagos iszlám terrorista fenyegetéssel riogató nyilatkozata miatt. A miniszter a konzervatív Die Welt című lapnak adott interjúban ijesztő képet rajzolt arról, hogy az országnak "terrorista támadásokkal kell számolnia".

Schauble elsősorban a Németországban élő "radikális török csoportok" jelentette veszélyre hívta fel a figyelmet. Azt hangoztatta, hogy "különösen az országban tartózkodó török származásúak körében erősödött fel a radikális iszlám indíttatású veszély". A miniszter nézete szerint egyfajta potenciális fenyegetést jelent az a tény is, hogy Németországban növekszik azoknak a száma, akik áttérnek az iszlám vallásra.

A muzulmánok megdöbbentek

Alig néhány hónappal a szövetségi kormány és a tartományok, valamint a németországi muzulmán szervezetek vezető képviselőinek részvételével Berlinben tartott, a német lakosság és az országban élő muzulmánok közötti közeledést és megbékélést hirdető, úgynevezett iszlám konferencia után a muzulmán vezetők értetlenségüknek adtak hangot a belügyminiszter nyilatkozata miatt.

A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa élesen bírálta Schaublét, hogy iszlámellenes hangulatot szít. A tanács állásfoglalása szerint a különböző fenyegetések táptalaját nem az egyes vallások, hanem a politikai ideológiák jelentik. Egyben azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy továbbra is adós a külföldiek integrálódását célzó intézkedésekkel. Ezen a téren még mindig súlyosak a mulasztások, állította.

Rendkívül szerencsétlennek minősítette a nyilatkozatot a miniszter által leginkább megszólított németországi török közösség vezetője. Kenan Kolat szerint Schauble meglehetősen hamis benyomásokat kelt. Hangsúlyozta, hogy a Németországban élő külföldiek, köztük a törökök még mindig jelentős megkülönböztetésnek vannak kitéve. Hozzátette, hogy erről tárgyalni akarnak a belügyminiszterrel.