Jácint
17 °C
31 °C

A német belügyminiszter beszólt a törököknek

2007.02.06. 16:16
A német belügyminiszter, Wolfgang Schauble egy lapinterjúban a radikális török csoportok körében egyre népszerűbb iszlám veszélyeiről beszélt. Szerinte Németországnak terrorista támadásokkal kell számolnia, a fenyegetést pedig tovább növeli, hogy egyre többen térnek át iszlám hitre. Muzulmán szervezetek értetlenségüknek adtak hangot és tiltakoztak a belügyminiszter nyilatkozata miatt.

A legtekintélyesebb németországi muzulmán szervezetek tiltakoztak kedden Wolfgang Schauble belügyminiszter előző napi, az állítólagos iszlám terrorista fenyegetéssel riogató nyilatkozata miatt. A miniszter a konzervatív Die Welt című lapnak adott interjúban ijesztő képet rajzolt arról, hogy az országnak "terrorista támadásokkal kell számolnia".

Schauble elsősorban a Németországban élő "radikális török csoportok" jelentette veszélyre hívta fel a figyelmet. Azt hangoztatta, hogy "különösen az országban tartózkodó török származásúak körében erősödött fel a radikális iszlám indíttatású veszély". A miniszter nézete szerint egyfajta potenciális fenyegetést jelent az a tény is, hogy Németországban növekszik azoknak a száma, akik áttérnek az iszlám vallásra.

A muzulmánok megdöbbentek

Alig néhány hónappal a szövetségi kormány és a tartományok, valamint a németországi muzulmán szervezetek vezető képviselőinek részvételével Berlinben tartott, a német lakosság és az országban élő muzulmánok közötti közeledést és megbékélést hirdető, úgynevezett iszlám konferencia után a muzulmán vezetők értetlenségüknek adtak hangot a belügyminiszter nyilatkozata miatt.

A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa élesen bírálta Schaublét, hogy iszlámellenes hangulatot szít. A tanács állásfoglalása szerint a különböző fenyegetések táptalaját nem az egyes vallások, hanem a politikai ideológiák jelentik. Egyben azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy továbbra is adós a külföldiek integrálódását célzó intézkedésekkel. Ezen a téren még mindig súlyosak a mulasztások, állította.

Rendkívül szerencsétlennek minősítette a nyilatkozatot a miniszter által leginkább megszólított németországi török közösség vezetője. Kenan Kolat szerint Schauble meglehetősen hamis benyomásokat kelt. Hangsúlyozta, hogy a Németországban élő külföldiek, köztük a törökök még mindig jelentős megkülönböztetésnek vannak kitéve. Hozzátette, hogy erről tárgyalni akarnak a belügyminiszterrel.