Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Csak 2008-ban bővítik a schengeni övezetet?

2006.07.24. 21:36
Késik a schengeni övezet kibővítése: az EU már bentlévő tagjai informatikai problémákra hivatkoznak, az új tagállamok mást sejtenek a háttérben.

Az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezet kibővítésére, az EU új tagállamainak felvételére nem fog sor kerülni az eredetileg tervezett időpontban, 2007 őszén, ez valószínűleg legkorábban 2008 márciusában történhet meg - közölte hétfő este Brüsszelben Franco Frattini, az EU-bizottság bel- és igazságügyi kérdésekért felelős tagja.

A késés oka, hogy a bővítéshez szükséges új, központi adatbázis kiépítése (ennek a rendszernek az eredeti tervek szerint már 2007 márciusában működnie kellene) jelentős késést szenvedett, s legkorábban 2007 novemberére lesz készen - mondta a biztos az EU-tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozása után.

Márpedig a szakértők szerint ezt követően még hónapok kellenek az új rendszer ellenőrzéséhez, a belső határellenőrzés megszüntetéséhez.

Előbb a szárazföldön, aztán a reptereken?


Franco Frattini bejelenti a bővítés elhalasztását
Frattini ugyanakkor - nyilván az új tagok megnyugtatására, amelyek határozottan elleneznek bármiféle késést, s egyesek közülük azt gyanítják, a "régiek", a már rendszeren belül lévők szándékosan halogatják felvételüket a schengeni övezetbe - elképzelhetőnek mondta, hogy fokozatosan szüntetik meg a határellenőrzést, előbb a szárazföldi szakaszokon, s csak ezt követően a repülőtereken. Ez utóbbi helyeken ugyanis csak két lehetséges időpont van: vagy október, vagy március, a téli, illetve a nyári menetrendek életbe lépésének időszaka.

A belső határellenőrzésektől mentes schengeni övezet 1995-ös létrehozása az EU-integráció egyik legnagyobb vívmánya volt. A 15 "régi" EU-tag közül 13, valamint Norvégia és Izland a tagja (s hamarosan Svájc is bekapcsolódik az együttműködésbe), Nagy-Britannia és Írország viszont annak idején úgy döntött, hogy kimarad az övezetből. A rendszer alapja már ma is egy rendőrségi adatbázis, a SIS-I - ez azonban Brüsszel szerint nem rendelkezik elég kapacitással az új tagok befogadására, s ezért kell egy új, kibővített rendszert, a SIS-II-t létrehozni.

A magyar államtitkár lát esélyt

A brüsszeli tanácskozáson a magyar delegációt vezető Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára újságíróknak azt mondta: Magyarország érdekelt abban, hogy minél előbb a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon, s van is esély arra, hogy ez az eredetileg tervezett időben, azaz a jövő év végén megtörténjen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!