Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

'Jobban oda fogunk figyelni Európára'

"Egy új adminisztráció mindig tiszta lappal indul, még akkor is, ha az elnök nem változik"; az Egyesült Államok EU-nagykövete szerint Washington mindent meg fog tenni a megtépázott amerikai-európai kapcsolatok helyreállításáért. Rockwell Schnabel Brüsszelben azt mondta, Washingtonban egyre inkább tisztában vannak vele, hogy az Európai Unió megerősödését nem lehet figyelmen kívül hagyni.
"Azt hiszem, több figyelmet fogunk fordítani az Európai Unióra, és valódi erőfeszítést fogunk tenni, hogy javítsunk a kapcsolatokon. Nem kérdés, hogy együtt kell dolgoznunk, hiszen a globális terrorizmust és azokat a problémákat, amelyek okozzák, Amerika és Európa csak együtt tudja megoldani" - mondta Rockwell Schnabel Brüsszelben néhány európai lap, köztük az Index, tudósítójának.

Az EU-hoz delegált amerikai nagykövet elismerte, hogy az elmúlt négy évben sok probléma volt az Egyesült Államok és az EU közt, elsősorban Irak miatt, és az itteniek nagy része elutasítja George Bush-t és politikáját. Úgy vélte, hogy ez részben annak köszönhető, hogy az európaiak nem igazán értik Amerikát. "Tudniuk kellene New Yorkon túlra tekinteni, az amerikai hátországba, ahol az egyszerű embereket nagyon megrázták a [szeptember 11-i] terrorista támadások. Minket még soha nem támadtak meg odahaza, és ezért most ez számít a legfontosabb kérdésnek" - mondta.

Egy kérdésre, hogy pontosan miért gondolja, hogy a következő négy évben javulni fognak a kapcsolatok, Schnabel azt válaszolta, hogy ennek már most is vannak jelei, különösen a tavaszi EU-USA csúcstalálkozó óta. "Egy új adminisztráció mindig tiszta lappal indul, még akkor is, ha az elnök nem változik" - tette hozzá. A nagykövet elismerőleg nyilatkozott John Brutonról, az új washingtoni EU-nagykövetről, aki szerinte sokkal jobban el fogja tudni magyarázni az amerikaiaknak az Unió álláspontját és működését, mint az előző.

Schnabel úgy vélte továbbá, hogy Washingtonban egyre inkább tisztában vannak vele, hogy az Európai Unió megerősödését nem lehet figyelmen kívül hagyni. "Nem csak gazdaságilag és népességileg, de most már katonailag is [egyre fontosabb tényező]. Ezt mutatja a balkáni békefenntartó feladatokat átvétele is [a NATO-tól]. Nekünk pedig egyértelműen érdekünkben áll egy erős és független Európa" - szögezte le.

A nagykövet reggel kilenc és tíz közt adta az interjút. Ekkor még nem volt teljesen egyértelmű, hogy mi lesz a választás végeredménye. Az állás ismeretében azonban a beszélgetés nagy része alatt az volt a feltételezés, hogy Bush lesz a győztes.

Egy másik kérdésre, hogy vár-e változást az amerikai külpolitikában, ha mégis John Kerry nyerne, Schnabel ezt mondta: "Nem hiszem, hogy nagy változások lennének. A helyzet olyan, amilyen, főleg Irakban. Katonáink vannak ott, tart a megszállás, ez nem változna Kerry győzelmével sem. A kihívások, amikkel szembe kell néznünk - a globális terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek elterjedése, Irán - mind-mind megmaradnának egy Kerry-győzelemmel is. Apróságok változhatnak, de nagy irányváltásra aligha lehet számítani" - mondta a nagykövet.

Rockwell Schnabel nem tartotta valószínűnek azt sem, hogy John Kerry sikeresebben tudná meggyőzni az európaiakat, főleg Németországot és Franciaországot, hogy támogassák katonákkal az iraki megszállást. "Nagyon kétlem, hogy erre volna esély" - mondta.