Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Rakétával lőtték Schröder gépét?

2002.05.10. 09:14
Az első jelentések szerint egy még ismeretlen rakétaállás célradarja csütörtök este befogta azt a repülőgépet, amelyen Gerhard Schröder német szövetégi kancellár Kabul afgán fővárosból Üzbegisztán felé tartott. A német légierő parancsnoka ugyanakkor pénteken azt állította, csupán a vihar válthatta ki a katonai repülőgépben az önműködő rakétaelterelő-rendszer működését.
A kancellárt szállító Transall típusú katonai repülőgépben csütörtök este működésbe lépett az önműködő rakétaelterelő-rendszer - jelentette a német delegációtól szerzett értesülésekre hivatkozva a dpa. A kancellár gépéből sztaniolpapír- és magnéziumgolyók dobódtak ki. Az eljárás szerint az így keletkezett hő eltereli a rakétákat eredeti céljuktól. A repülőgépben hatalmas csattanás hallatszott. Az incidensben senki sem sérült meg.

A vihar ijesztette meg Schrödert

Gerhard Schröder
Az első jelentések szerint az önműködő rekétaelterelő-rendszer azért lépett működésbe, mivel a gépet befogta egy ismeretlen rakétaállás célradarja. A híradások arról szóltak, hogy a rakétaállás valószínűleg az afgán hegyekben volt.

A hír péntek reggelre már úgy módosult, hogy a Transall típusú katonai repülőgépben vihar válthatta ki az önműködő rakétaelterelő-rendszer működését. A német légierő szóvivője pénteken Kölben úgy nyilatkozott: nem fogták be célradarba azt a repülőgépet, amelyen Gerhard Schröder német szövetségi kancellár csütörtök este Kabul afgán fővárosból felszállva Üzbegisztán felé tartott.

A kancellár Afganisztán újraépítéséről is tárgyalt

Gerhard Schröder német kancellár a tálib rezsim bukása óta első nyugati csúcsvezetőként érkezett csütörtökön Kabulba. A kancellár útközben megállt az üzbég határon, Termeznél, ahol német katonai egységek állomásoznak. Kijelentette, hogy hálás Üzbegisztánnak a német csapatok fogadásáért és a megfelelő körülmények biztosításáért, és ezt pénteken személyesen köszöni meg Iszlam Karimov államfőnek is Taskentben.

Kabulban Schröder ugyancsak német katonai egységek vezetőivel találkozott, de előtte politikai tárgyalásokat folytatott házigazdájával, Hamid Karzai ideiglenes kormányfővel. A fő téma Afganisztán politikai jövője és újjáépítése volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!