Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Schröder nem támogatja a háborút

2002.08.05. 16:47
Visszautasította Németország részvételét egy esetleges Irak elleni háborúban Shröder választási nagygyűlésén. A korai kampányfinis kezdetét jelentő gyűlésen ezzel az iraki háború kérdése is kampánytémává vált. A kereszténydemokraták mögött 5-6 százalékkal lemaradó szociáldemokraták vezetőjének célja a baloldali szavazók megnyerése lehet - vélik elemzők.
Továbbra is támogatja Gerhard Schröder, hogy nyomást gyakoroljanak Husszeinre a fegyverellenőrök újbóli Irakba küldésének érdekében, azonban nem hajlandó részt venni az ország elleni "veszélyes kalandban". Annak, aki háborút akarna Irakkal nem csak azt kell tudnia, hogyan vonuljon be, de azt is mit akar tenni - jelentette ki a gyűlésen Bush nevének említése nélkül Schröder.

Nem finanszírozzák a háborút

Németország nem fogja finanszírozni a háborút - utalt Schröder arra, hogy Helmut Kohl annak idején csapatokat ugyan nem, 9 milliárd dollárnyi támogatást azonban küldött az Öböl-háború támogatására. Németország önálló Irak-politikát fog kidolgozni, mert "magabiztos nemzet" - jelentette ki a kancellár. Elemzők szerint a kancellár kijelentéseivel a baloldali szavazókat akarja megnyerni a választások finisében.

A konzervatívok háborúznának

Főnökéhez hasonlóan nyilatkozott Franz Müntefering, a szociáldemokraták főtitkára, egyben Schröder főtanácsadója. "Nem akarjuk ezt a háborút, és nem is veszünk részt benne" - mondta egy berlini rádiónak. Edmund Stoiber, a kereszténydemokraták kancellárjelöltje nem kívánt állást foglalni az általa hipotetikusnak minősített kérdésben. Wolfgang Schauble, Stoiber külpolitikai tanácsadója szerint azonban egy konzervatív kormányzat alatt Németország lehet, hogy részt venne az Irak elleni hadműveletekben.

Hátrányban a szociáldemokraták

Az öt nagy német közvélemény-kutató mérései szerint a CDU 38-42 százalékot, míg Schröder Szociáldemokrata Pártja (SPD) 33-36 százalékot kapna a választásokon. Az SPD koalíciós partnere, a Zöldek 6-7 százalékra, míg a kereszténydemokraták lehetséges koalíciós partnere, a liberális Szabad Demokrata Párt 8-13 százalékra számíthatnak. A megkérdezetteknek mintegy harminc százaléka nem rendelkezett határozott pártpreferenciával. Németországban szeptember 22-én tartják a választásokat.

Irak várja a fegyverellenőröket
Amerikai fegyverszakértőkből és a kongresszus tagjaiból álló küldöttséget hívott meg Irakba az ország parlamentjének elnöke, hogy ellenőrizzenek minden olyan létesítményt, ahol amerikai feltételezések szerint tömegpusztító fegyvereket gyártanak. A levél szerint a delegációt minden alapvető felszereléssel ellátják, ami a "vegyi, biológiai és atomfegyverek gyártásával gyanúsított létesítmények, gyárak átvizsgálásához szükséges". A meghívót a bagdadi lengyel nagykövetnek juttatta el az iraki parlamenti vezető, mivel az Egyesült Államok nem áll diplomáciai kapcsolatban Irakkal, s jelenleg a lengyel nagykövetség képviseli az amerikai érdekeket az országban.

Forrás: MTI  • Vennék
  • Bankszámla