Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Schröder a kormányfőségért a CSU-val akart lepaktálni

2006.11.16. 11:04
A tavaly szeptemberi német parlamenti választások után Gerhard Schröder ajánlatot tett Edmund Stoibernek, a jobboldali pártszövetség kisebb tagja elnökének. Tervei szerint a szociáldemokraták és a bajor keresztényszociálisok együtt kormányozták volna Németországot. A két érintett egyelőre hallgat.

Állítólag "puccsot" tervezett a korábbi kancellár, Gerhard Schröder hivatali utódja, Angela Merkel ellen a tavaly szeptemberi parlamenti választások estéjén.

CÍM
A Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) csak Bajorországban működik, Németország többi részét a Német kereszténydemokrata Unió (CDU) fedi le. A CSU csak egyszer, 1957-ben indított jelöltet a CDU ellen. Bajorországot a második világháború után mindig a CDU vezette, ilyen dominanciára más német tartományban nincs példa. Edmund Stoiber 2000-ben a CDU és a CSU közös jelöltjeként Gerhard Schröder ellen veszített a választáson. (Forrás: wikipedia)

Stoiber csak meghallgatta az ajánlatot

Csütörtöki sajtóértesülések szerint közvetlenül az urnazárást követően a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) akkori elnöke "megkörnyékezte" Edmund Stoibert, a kisebbik konzervatív uniópárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, hogy Angela Merkel hatalomra jutását megakadályozandó, az SPD és a CSU együttesen alkosson koalíciót, természetesen Schröder vezetésével.

A müncheni liberális Süddeutsche Zeitung Stoiber közvetlen környezetéből szerzett információkra hivatkozva arról számolt be, hogy az akkor még hivatalban lévő kancellár közölte a bajor pártvezetővel: napokon belül küldötteket meneszt hozzá a részletek tisztázására.

A CSU elnöke három nappal később fogadta a "követeket", meghallgatta őket, majd elutasította az ajánlatot.

Mindent el tudnak képzelni Schröderről

Angela Merkel kancellár, a nagyobbik konzervatív párt, a Német kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke meglepetéssel fogadta a hírt, helyettese, Ronald Pofalla CDU-főtitkár pedig csupán annyit mondott, hogy mindezt el tudja képzelni Schröderről.

Edmund Stoiber eddig nem nyilatkozott, ugyanakkor egyes, meg nem nevezett CSU-képviselők a Süddeutsche Zeitungnak megerősítették az információt. Maga Gerhard Schröder - aki a közelmúltban kiadott emlékiratait reklámozva jelenleg az országot járja - mindent cáfolt.

Az SPD jelenlegi vezetői - noha nem különösebben szoros viszonyt ápolnak a volt kancellárral - ez alkalommal kiálltak a korábbi pártelnök mellett. Azt hangoztatták: mindez valószínűleg a CSU "ellentámadása" annak kapcsán, hogy emlékirataiban Schröder nem éppen hízelgő hangon írt Stoiberről, habozó és bizonytalankodó politikusként jellemezve őt.

Ragaszkodott a kancellársághoz

A tavaly szeptember 18-i parlamenti választásokat a konzervatív uniópártok csupán egy hajszállal nyerték meg a Schröder vezetésével bámulatosan hajrázó szociáldemokraták előtt.

Ez is magyarázta azt, hogy az SPD a választások után hosszú ideig ragaszkodott a kancellári tisztséghez, s csak hetekkel később volt hajlandó beleegyezni abba, hogy a létrejött, konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány élén Angela Merkel álljon.