Eleonóra
-1 °C
2 °C

A 'lenácizott' képviselő bocsánatot kért az olaszoktól

2003.07.17. 12:36
A korábban Silvio Berlusconi által "lenácizott" Martin Schulz német képviselő kedden rasszistának nevezte az olasz kormányt. Most Schulz kért bocsánatot megjegyzéséért.
Martin Schulz EP képviselő kedden a német XXP televíziónak Umberto Bossi azon állítólagos bejelentésére reagált, miszerint a parti őrségnek tüzet kellene nyitnia az illegális bevándorlók hajóira. Schulz azt mondta: "Ez már a második eset, amiből kitűnik, hogy Olaszországban egy rasszista kormány van hatalmon". Csütörtökön Schulz már úgy nyilatkozott a Bild nevű lapnak: sajnálja amit kedden mondott, és csak az Északi Liga vezetőjére, Umberto Bossira gondolt. Az elszakadáspárti Északi Liga Berlusconi koalíciós partnere.

Olasz-német szópárbaj

Németország és Olaszország között az utóbbi időben megromlott a viszony, de Schulz keddi kijelentéséig úgy tűnt, végre elsimultak a dolgok. Az ügy még akkor kezdődött, amikor Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök egy Starsbourgi ülésen egy a holokausztról szóló film náci kápójának szerepét ajánlotta fel az őt bíráló Martin Schulznak. Akkor a képviselő és az Európai Parlament több képviselője is azonnali bocsánatkérést követelt. Berlusconi később telefonon felhívta Gerhard Schröder német kancellárt, aki azt mondta, hogy lezártnak tekinti az ügyet, jelentette a BBC.

Lemondatták

Azonban pár nappal később Stefano Stefani olasz turisztikai államtitkár "hipernacionalista, strandfoglaló bandának" nevezte a német turistákat. Emiatt Schröder lemondta olaszországi nyaralását. Röviddel ezután az Északi Ligához tartozó Stefaninak Berlusconi nyomására távoznia kellett, miután attól tartottak, hogy számos német turista Schröderhez hasonlóan cselekszik. Stefani elmondta, ő nem általánosságban beszélt a németekről, csak a Schulzhoz hasonlókra gondolt.