Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bécsben ügyvezetőként hivatalban marad Schüssel kormánya

2006.10.03. 18:42
Két nappal a néppártiak parlamenti veresége után kedden Bécsben lemondott a Wolfgang Schüssel vezette jobbközép kormány, amely azonban az államfő felhatalmazása alapján ügyvezető kabinetként továbbra is hivatalban marad.

A Wolfgang Schüssel kancellár vezette kormány rövid ülés után döntött lemondásának a benyújtásáról, amelyet Heinz Fischer államfő tudomásul vett. A kancellár ezt megelőzően pártja vezetőségének az ülésén felajánlotta lemondását a választási vereség miatt, azonban a testület egyhangúlag elutasította azt.

Felhatalmazták a kereszténydemokrata politikust arra, hogy ő vezesse pártja küldöttségét a koalíciós tárgyalásokon. A 61 éves Schüssel már a választások estéjén elismerte a szociáldemokraták győzelmét, gratulált a győzteseknek, és a televízió nyilvánossága előtt jelentette be: vállalja a fő felelősséget a néppártaik kudarcáért.

Az SPÖ nyert

A választásokat az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) nyerte, amely nem hivatalos eredmény szerint 68 mandátumot szerzett a 183 fős törvényhozásban. A Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) másfél százalékkal lemaradva 66 mandátumot szerzett. Harmadik a Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett 21 mandátummal, majd az Alexander Van der Bellen irányította Zöldek (G) 20, a Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) tömörülés 8 képviselői helyet szerzett.

A Schüssel-kormány az új kabinet megalakulásáig marad hivatalban. Heinz Fischer államfő csak azután bízza meg a választásokon győztes párt vezetőjét kormányalakítással, hogy a hivatalos végeredmény a jövő hét elején kialakul. Egyelőre csak annyit tudni, 400 ezer osztrák választópolgárnak volt joga arra, hogy ne a lakhelyének megfelelő választási körzetben adja le szavazatát, illetve külföldről levélben szavazhasson. Becslések szerint mintegy 280 ezren éltek is ezekkel a lehetőségekkel, szavazataik összesítése csak a jövő hétfőre várható.

Nagykoalíció készül Ausztriában

Eközben az Alfred Gusenbauer vezette győztes szociáldemokraták megerősítették, hogy elsősorban a néppártiakkal kezdenek tárgyalásokat koalíciós kormány megalakításáról. Schüssel kancellár ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy "ha valaki együtt akar működni velünk, annak komolyan kell vennie bennünket". Sajtónyilatkozatában annyit közölt, hogy a győztesek még nem kérték fel a pártját a koalíciós tárgyalások megindítására.

A szociáldemokraták egyik vezéregyénisége, Michael Häupl bécsi főpolgármester nyilatkozatban reagált Schüsselnek arra a korábbi megjegyzésére, hogy a kancellár a nagykoalíción kívül más összetételű kabinetet is elképzelhetőnek tart. "A vörös Bécs" kormányzatának vezetője óvta Schüsselt attól, hogy az FPÖ-vel és a BZÖ-vel kísérletezzen közös kormány megalakítása érdekében. Kifejtette, hogy ez lenne ugyanis az egyetlen (más) lehetőség Schüssel számára (a nagykoalíción kívül). Nyilvánvalóan a koalíciós tárgyalások bonyolultságára utalva úgy fogalmazott, hogy ezzel a variációval a szociáldemokrata párt nem zsarolható.