Viola
-5 °C
-2 °C

Mégis megmérgezték a szlovák államfőt?

2002.08.25. 10:55
Néhány órával az után, hogy szombaton két nap múltán elhagyta a kórházat, este ismét kórházba kellett szállítani a szlovák államfőt. A politikus orvosai szerint egyre valószínűbb, hogy Schustert megmérgezték, ezért családja már eljárást is kezdeményezett.
Rudolf Schuster a múlt vasárnap II. János Pál pápa krakkói miséjén napszúrást kapott, ezért a visegrádi országok elnökeinek csehországi csúcstalálkozóján sem vett rész. Állapotában szerdán este váratlan fordulat állt be, kórházba szállították, ahol az első vizsgálatok eredményeinek ismeretében az orvosok valamilyen súlyos mérgezést állapítottak meg. Ennek tényét másnap megkérdőjelezték, jóllehet, eközben Schuster szándékos megmérgezéséről különféle utalások hangzottak el, amit a kórházból szombaton távozó államfő sem cáfolt, de azt mondta: kutyabaja, hétfőtől munkába áll.

Schuster újra kórházban

Szombat este azonban Rudolf Schuster láza ismét magasra szökött, ezért azonnal a pozsonyi katonai kórházba vitték, ahol az ismételt rosszullét okait egyelőre nem tudták megállapítani. Az elnök állapotának részleteiről ezért egyéb információt nem közöltek, de az orvosi konzíliumon részt vett Jozef Stank védelmi miniszter késő este úgy vélekedett, hogy Schuster államfői jogköreinek átadásáról korai lenne dönteni.

Bűnvádi eljárás?

Az MTI legfrissebb, késő esti értesülése szerint Schuster családja az elnök másodszori kórházba szállítása után ismeretlen tettes elleni bűnvádi feljelentés elindítását kérte az államügyésztől, mert megalapozottnak véli a gyanút, miszerint Rudolf Schustert valaki, vagy valakik el akarják tenni láb alól.

Amerikai felajánlás az elnöknek

A hír hallatán az Egyesült Államok pozsonyi nagykövete, Ronald Weiser az amerikai szakorvosok segítségét ajánlotta fel Schuster családjának.

Újra Ausztriában kezelik az államfőt?

Az elnök szóvivője nem zárta ki, hogy Schustert ismét az osztrák orvosok kezére adják, akik két éve megmentették az életét. Az elnök késő esti állapota miatt azonban a szóvivő kizárta annak lehetőségét, hogy Schustert vasárnap virradatig átszállítsák az innsbrucki kórházba, ahonnan 2000 nyarán a vastagbél végzetesnek látszó átszakadása utáni kezelést követően gyógyultan térhetett haza.

Éjféli jelentés szerint Schuster szervezetében vélhetően "arany staphylococcus" baktérium okozza a szeszélyes állapotváltozást, és az ennek felismerése után beadott erős antibiotikumok éjfélre elmulasztották a politikus lázát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!