Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schwarzenegger szembeszállt Bushsal

2007.02.26. 21:32
Szembehelyezkedett George Bush elnökkel és Dick Cheney alelnökkel a kaliforniai kormányzó. Schwarzenegger szerint az amerikaiak nem akarnak még egy, a koreaihoz vagy vietnamihoz hasonló háborút, amelynek nincsen vége.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai republikánus kormányzó iraki csapatkivonási menetrend kijelölését sürgette hétfőn Washingtonban, amivel a vezető demokrata politikusok álláspontjára helyezkedett. A tavaly novemberben újabb hatéves mandátumot szerzett kormányzó a fővárosi sajtóklubban tartott előadásában gondosan kerülte a Republikánus Párt vagy a Demokrata Párt nevének említését, de bírálta a Washingtonban zajló kongresszusi vitát Irak ügyében.

Kompromisszum kell

A filmsztárból politikussá lett Schwarzenegger - aki sok kérdésben vallott liberális nézetei révén tudott kormányzó maradni a Demokrata Párt bástyájának számító Kaliforniában - arra hívta fel a fővárosi politikusokat: az ellenségeskedés helyett próbáljanak meg együttműködni egymással. Washingtonnak tanulnia kellene Kalifornia példájából, mondta, meg kellene szüntetni a pártos politizálást.

"A politika a kompromisszumokról szól, arról, hogy egyszerre kell adni és kapni" - fogalmazott, és megdöbbenve állapította meg, hogy a republikánusok és demokraták között nincs eszmecsere a fővárosban.


Schwarzenegger bírálta az iraki háborús tervet, de azt is, hogy a kongresszusban nem kötelező érvényű határozatot fogadtak el ennek elítéléséről. Szerinte egy ilyen állásfoglalás csak a feszültség szítására alkalmas. Azt is kritizálta: a kongresszusban egyes csoportok akadályozzák egymást abban, hogy szavazzanak bizonyos kérdésekben. Ezzel nyilvánvalóan a szenátusi republikánusok viselkedését kifogásolta, akik obstrukcióval gátolták meg, hogy a felsőház szavazzon az iraki csapaterősítést ellenző határozatról. A kaliforniai kormányzó szerint ezek a viták csak bennük részt vevő politikusok érdekeit, és nem a nép javát szolgálják.

Szemben Bushsal

Schwarzenegger a CBS televíziónak is nyilatkozott, azt mondta: Irak soha véget nem érő viszálykodásba süllyed, ha Washington nem szab határozott időrendet az amerikai csapatok hazahozatalára vonatkozóan.

"Tudatnunk kell az irakiakkal, hogy eddig és eddig maradunk ott, utána kivonulunk" - mondta, megjegyezve, hogy az amerikaiak nem akarnak még egy, a koreaihoz vagy vietnamihoz hasonló háborút, amelynek nincsen vége. Arról nem szólt, hogy szerinte mikor kellene kivezényelni Irakból az ott állomásozó amerikai egységeket.

A kaliforniai kormányzó ezzel az álláspontjával szembehelyezkedett George Bush elnökkel és Dick Cheney alelnökkel, akiknek az az álláspontjuk, hogy a bagdadi operáció sikeréhez időre van szükség, nem lehet előre kivonási menetrendet kijelölni.

Schwarzenegger a Kaliforniában nagyon népszerűtlen George Bushsal még a közös megjelenést is kerülte a 2006-os kormányzóválasztási kampányban, amikor az elnök a dél-nyugati szövetségi államba látogatott. A kormányzó viszont támogatta a Bush háborús politikáját támogató John McCain arizonai szenátort abban, hogy megszerezze a Republikánus Párt jelöltségét a 2008-as elnökválasztásra. Amikor McCain legutóbb Kaliforniában járt, barátjaként üdvözölte őt.