Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Szélsőséges előretörés Svájcban

2003.10.20. 10:06
Negyedével növelte parlamenti frakciója létszámát az idegenellenes hirdetésekkel kampányoló Svájci Néppárt. A populista, szélsőséges párt a centrista jobboldaltól vette el a szavazatokat. A párt ellentmondásos vezetője, a multimilliárdos Cristoph Blocher máris bejelentette igényét az egyik miniszteri posztra.
Minden várakozást felülmúló sikert aratott a parlamenti választásokon a Svájci Néppárt (SVP) - jelentette a BBC. Az idegenellenes, populista párt a szavazatok 27 százalékát megszerezve 55 helyet szerzett a kétszáz tagú szövetségi gyűlésben - negyedével növelve parlamenti frakciója létszámát.

Idegenellenes kampány

A választásokra az emberjogi szervezetek és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának aggodalmát is kiváltó bevándorlóellenes kampánnyal készülő SVP vezetője, Cristoph Blocher be is jelentette igényét a kormány szerepét betöltő államtanács két miniszteri posztjára. A hét tagú államtanácsot hagyományosan a jobboldali liberális FDP, a kereszténydemokraták (CVP) és a szociáldemokraták (SP) két-két, illetve az SVP egy tagja alkotja.

A választás nagy vesztese a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) elemzése szerint a mérsékelt polgári jobboldal. Az FDP és a CVP hét-hét mandátumot vesztve 36, illetve 28 képviselőt delegálhat az új parlamentbe. Az SP frakciója egy új képviselővel 52 fősre gyarapodott.

Feltörőben a zöldek

A hatvan éve legnagyobb arányú győzelmet arató SVP mellett a választások másik nagy nyertese az államtanácsi tagsággal nem rendelkező Zöld Párt. A környezetvédőket az eddigi kilenc helyett tizenhárman képviselik majd az újonnan felálló parlamentben.

A választási részvétel egyébként hagyományosan alacsony volt. A szavazáson a választók 45,2 százaléka voksolt, ez alig 0,3 százalékkal több az 1995-ös történelmi mélypontnál. Utoljára 1975-ben adta le a jogosultak több mint fele a szavazatát a választásokon - írja az NZZ.

Nehézségek

A BBC szerint a populisták előretörésében nagy szerepe lehetett az ország gazdasági nehézségeinek. A jóléthez szokott országban az elmúlt névekben stagnál a fejlődés, nő a munkanélküliség. A párt az idegeneket bűnözőként, drogkereskedőként bemutató kampánya látszólag többeket vonzott, mint ahány választót elriasztott - írja a BBC. Az idős választók egy része úgy érezte, az állam többet tesz a bevándorlókért, mint a nyugdíjasokért - próbálta magyarázni pártja gyenge szereplését a BBC-nek Barbara Polla, az FDP képviselője.