Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Leszbikus demokrata Schwarzenegger stábjában

2005.12.01. 11:53
Amerikában szokatlan, de saját politikai karrierjéből levezethető döntéssel a Demokrata Párt kaliforniai igazgatóját nevezte ki kabinetfőnökének az állam republikánus kormányzója, Arnold Schwarzenegger. A republikánusok árulást emlegetnek, pedig valószínűleg a pártokon felüli politizálás segíthet csak a 2006-ban újraválasztásáért küzdő Schwarzeneggeren a demokraták egyik fellegvárában.

Merőben szokatlan lépésre szánta el magát Arnold Schwarzenegger. Kalifornia testépítőből lett színészből lett republikánus kormányzója a demokraták egyik helyi nagyágyúját, a 45 éves, vállaltan leszbikus Susan Kennedyt nevezte ki kabinetfőnökének.


Schwarzenegger örül egy 2004. márciusi beszéd után (Fotó: EPA)

Távol a fősodortól

Kennedy a Demokrata Párt kaliforniai igazgatója volt, ráadásul a 2003-as rendkívüli választáson megbuktatott Gray Davis demokrata kormányzó főstratégája. Most mégis Schwarzenegger mellé állt.

"Imádom Susant, mármint a világát" - mondta Schwarzenegger a Reutersnek. Mint mondta, új kabinetfőnöke hajlandó volt feladni pártállását, hogy a kormányzó víziójának megvalósulását szolgálhassa.

Schwarzenegger már eddig is távol állt a republikánus fősodortól, társadalmi kérdésekben rendre liberális álláspontot képviselt - ezt bizonyítja a hivatalosan is leszbikus párkapcsolatban élő Kennedy kinevezése is. Szerepet játszhatott döntésében az is, hogy jövőre kormányzóválasztás lesz Kaliforniában és a demokrata fellegvárnak számító államban kezdeti népszerűsége ellenére nehézségei lehetnek az újraválasztással.

Árulás

A 2003-as választásokon a demokraták mély válságban voltak, kormányzójuk, Davis annyira népszerűtlen volt, hogy népszavazás döntött visszahívásáról. Azóta azonban új erőre kaptak a demokraták, novemberben a kaliforniaiak többsége a párt kampányának hatására nagy többséggel mondott nemet Schwarzenegger népszavazásra bocsátott reformjavaslataira.

A demokrata politikus kabinetfőnöki kinevezése felháborította a republikánusokat. "Susan Kennedy kinevezése árulás, a kormányzó kampányát segítő lelkes republikánus aktivisták elárulása" - jelentette ki Mike Spence, a kaliforniai republikánusok elnöke.

Emberek a centrumban

Kennedy kinevezése ugyanakkor nem meglepő Schwarzenegger politikai karrierje ismeretében. A kormányzó felesége, Maria Shriver vezető demokrata, anyósa, Eunice Kennedy Shriver pedig John F. Kennedy húga.

Susan Kennedy - aki amúgy nem tagja a híres dinasztiának - ismerői szerint mindig is centrista politikus volt. "Elegem lett a pártoskodásból. Demokrataként úgy éreztem, vagy bizonyítanom, vagy hallgatnom kell" - nyilatkozta a Reutersnek. Schwarzenegger is lerázta a kritikákat. "Mindössze öt százalék tiltakozott a tervem ellen, akikkel megbeszéltem. Szó sincs irányváltásról vagy sodródásról" - utasította el a taktikázás vádját a Reutersnek nyilatkozva.