Zoltán
10 °C
21 °C

Meghalt Auschwitz egyetlen brit foglya

2008.03.08. 13:51
A brit Leon Greenmant Hollandiában fogták el a nácik, és Auschwitz mellett még öt másik koncentrációs táborban raboskodott. Miután az amerikaiak felszabadították, az egész életét annak szentelte, hogy a táborokban tapasztalt borzalmakat a világ elé tárja.

"Pénteken, 97 korában elhunyt Leon Greenman, az auschwitzi haláltábor egykori egyetlen brit foglya" - közölte a Londoni Zsidó Múzeum.

Greenman 1946-tól kezdve rendszeresen szervezett találkozókat elsősorban iskolás gyermekeknek, hogy beszámoljon a náci koncentrációs táborban átélt borzalmakról. Később könyvet írt Egy angol Auschwitzban címmel, és öreg koráig folytatta előadásait. 1988-ban II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntette őt ki a rasszizmus ellen folytatott küzdelmének elismeréséül.

A családját elvesztette

Az 1910-ben, Londonban született Greenman ötéves korában a szüleivel költözött Hollandiába. 1943-ban Rotterdamban élt a feleségével és a fiával, amikor a náci Németország megszálló csapatai 1943-ban őket is Auschwitzba hurcolták. Feleségét, Esthert és hároméves kisfiukat, Barneyt megölték a táborban. A férfi viszont túlélte, és megfogadta: egész életét annak szenteli, hogy a világ elé tárja azokat a borzalmakat, amelyeknek tanúja volt Auschwitzban és öt másik koncentrációs táborban, amit megjárt.

Greenman a Londoni Zsidó Múzeumban megmutatja Charles hercegnek a felesége esküvői ruháját, amit később átfestettek barnára, hogy máskor is hordhassa

"Greenmant a buchenwaldi táborban szabadította fel 1945 áprilisában a 3. amerikai hadsereg. Nem nősült újra és gyermeket sem hagyott maga után" - olvasható még a Londoni Zsidó Múzeum weboldalán.