Ilona
17 °C
32 °C

Függetlenségpárti kormányfő Skócia élén

2007.05.16. 14:28
A skót önkormányzatiság nyolcadik évében nacionalista politikus lett az ország kormányfője. A nacionalistáknak kisebbségben kell kormányozniuk, így legfőbb céljukat, Skócia függetlenségét még nem érhetik el.

"Sokszínű, nem pedig megosztott" Skócia miniszterelnöke kíván lenni Alex Salmond. A skót nacionalisták vezére szerdán tette le hivatali esküjét. A május eleji önkormányzati választásokkal egy időben tartott skót nemzetgyűlési választáson győztes Skót Nemzeti Párt (SNP) nem szerzett abszolút többséget, és mivel a liberális demokraták elutasították az együttműködést, még a két zöldpárti képviselő támogatása ellenére is csak kisebbségben tudnak kormányozni, írja a Guardian.

Salmondot csak szűk többséggel választotta meg a 129 tagú nemzetgyűlés. A szavazást 49-46 arányban nyerte meg a Munkáspárt jelöltjével, Jack McConnell-lel szemben, a liberális demokraták nem szavaztak.

Salmond a győzelem után elődjét és riválisát dícsérte. Mint mondta, McConnell jobb állapotban hagyta rá Skóciát, mint amiben átvette. Salmond komolyan gondolhatta, hogy nem akar megosztott Skóciát, hiszen beszédében a liberális demokraták vezetőjének és a Skóciában szinte láthatatlan Konzervatív Pártnak is köszönetet mondott.

Az SNP győzelme ellenére kisebbségben nem valósíthatja meg fő törekvését, az ország függetlenedését. Skócia 1999-ben kapott önkormányzatot, azóta erősödőben vannak a függetlenségpártiak, de a társadalom többsége egyelőre inkább maradna Nagy-Britannia része. Az angoloknak ezzel szemben a felmérések szerint nem lenne ellenére Skócia elszakadása.