Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Függetlenségpárti kormányfő Skócia élén

2007.05.16. 14:28
A skót önkormányzatiság nyolcadik évében nacionalista politikus lett az ország kormányfője. A nacionalistáknak kisebbségben kell kormányozniuk, így legfőbb céljukat, Skócia függetlenségét még nem érhetik el.

"Sokszínű, nem pedig megosztott" Skócia miniszterelnöke kíván lenni Alex Salmond. A skót nacionalisták vezére szerdán tette le hivatali esküjét. A május eleji önkormányzati választásokkal egy időben tartott skót nemzetgyűlési választáson győztes Skót Nemzeti Párt (SNP) nem szerzett abszolút többséget, és mivel a liberális demokraták elutasították az együttműködést, még a két zöldpárti képviselő támogatása ellenére is csak kisebbségben tudnak kormányozni, írja a Guardian.

Salmondot csak szűk többséggel választotta meg a 129 tagú nemzetgyűlés. A szavazást 49-46 arányban nyerte meg a Munkáspárt jelöltjével, Jack McConnell-lel szemben, a liberális demokraták nem szavaztak.

Salmond a győzelem után elődjét és riválisát dícsérte. Mint mondta, McConnell jobb állapotban hagyta rá Skóciát, mint amiben átvette. Salmond komolyan gondolhatta, hogy nem akar megosztott Skóciát, hiszen beszédében a liberális demokraták vezetőjének és a Skóciában szinte láthatatlan Konzervatív Pártnak is köszönetet mondott.

Az SNP győzelme ellenére kisebbségben nem valósíthatja meg fő törekvését, az ország függetlenedését. Skócia 1999-ben kapott önkormányzatot, azóta erősödőben vannak a függetlenségpártiak, de a társadalom többsége egyelőre inkább maradna Nagy-Britannia része. Az angoloknak ezzel szemben a felmérések szerint nem lenne ellenére Skócia elszakadása.