Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Iszlámista összeesküvés Amerikában

2007.05.08. 19:48
Hat embert tartóztatott le az FBI, miután megbizonyosodtak arról, hogy a megfigyelt muszlimok merényletre készülnek. Az összeesküvők a bűnös Nyugat technológiájára igényt tartottak: DVD-írással buktak le.
Iszlámista szélsőségeseket tartóztattak le kedden az Egyesült Államokban; a tervük állítólag az volt, hogy az Amerika elleni dzsihád nevében megtámadnak egy katonai bázist, és "annyi embert ölnek meg, amennyit csak tudnak". Az összeesküvők hatan voltak, közülük négy albán, az egykori Jugoszláviából, egy Jordániából egy pedig Törökországból származik. A New Yersey államban lévő Fort Dix támaszpontot szemelték ki célpontul; letartóztatásuk hétfő éjjel történt.

A szövetségi ügyészségi hivatal közlése szerint a merénylők az Amerika elleni szent háború, a dzsihád nevében akartak "komoly fegyveres támadást" végrehajtani. Tervük előkészítése során megfigyelést végeztek a támaszpont környékén, és nagy mennyiségű fegyvert - pisztolyokat, vadászpuskákat és félautomata fegyvereket - vásároltak.

Az összeesküvőkre akkor csaptak le a hatóságok, amikor egy beépített ügynök egy fegyverkereskedővel való találkozóra csalta az iszlámista merénylőket. A Fox News hírcsatorna közlése szerint a letartóztatottak közül néhányan törvényellenesen, papírok nélkül tartózkodtak Amerikában, néhányan legális úton vándoroltak be.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 16 hónapja követte az összeesküvők mozgását, akik állítólag dzsihádista videókat néztek, amelyeken Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezére mártíromság elkövetésére bátorította követőit. A rendőrség közlése szerint az iszlámista szélsőségesek készen álltak arra, hogy a halálba menjenek a dzsihád nevében. A hat férfi előzőleg állítólag több támaszpontot is megszemlélt, végül Fort Dix célba vétele mellett döntöttek, amely az Irakban szolgáló amerikai csapatok egyik mozgósítási központja.

DVD-égetéssel buktak

Az összeesküvőket azután kezdte megfigyelni az FBI, hogy videóra vették, amint gyakorlatoznak Pennsylvania államban és szidalmazzák az Egyesült Államokat. Azzal buktak le, hogy videójukat DVD-re akarták égetni egy boltban, ahol egy alkalmazott megnézte a felvételt és értesítette a hatóságokat.

Fort Dixben megerősítették a biztonságot. Ez az egyike annak a három támaszpontnak, ahol bevetés előtt felkészítik a tartalékosokat és a Nemzeti Gárda egységeit; az utóbbi öt évben 100 ezer katona mozgósítása történt ezen a bázison. A Fox News által megszólaltatott szakértő szerint az összeesküvők nem voltak profik, de nyilvánvalóan agymosott szélsőségesek, akiket a radikális iszlám gyűlölete fűt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!