Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gépekkel szűrhetik a terroristákat

2006.08.14. 12:48
Amerikában is tesztelik az egyik legújabb izraeli fejlesztést. A hazugságvizsgálóval kombinált személyiségtesztelő számítógép jelenleg 85 százalékos hatékonysággal szűri a terroristákat. A jövő a lézerszenzoroké lehet, így észrevétlenül is kutakodhatnának az utazók szándékaiban.

Hazugságvizsgálóval kombinált személyiség-elemző komputerekkel szűrhetik ki a jövőben a terroristákat a reptereken. Az amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság (TSA) a tennessee-i Knoxville repterén működteti próbaüzemben az izraeli Suspect Detection Systems (SDS - Gyanúsított-felismerő Rendszerek) Cogito márkájú rendszerét, írja a Wall Street Journal.

Drogcsempészek ellen beválhat

A tesztüzem során fiktív, de minden részletükben megtervezett terrorcselekmények végrehajtásával megbízott amerikai titkosügynököket kellett kiszűrnie a gépnek a reptér utazóközönségéből. A teszt eredményeiről sem a TSA, sem az SDS nem közölt adatokat, írja a gazdasági lap.

Az utasvizsgáló egy fémhengerben található. Az utazónak egyik kezét egy hazugságvizsgálóba kell dugnia, majd egy érintőképernyőn kell válaszolnia olyan kérdésekre, mint például "Csempészik-e drogot?".

Az Egyesült Államokban a biztonsági szakemberek eddig ódzkodtak a számítógépes jellemvizsgáló rendszerektől. A TSA ugyanakkor már alkalmaz személyiségszűrő technikákat, a bostoni Logan reptéren a szeptember 11-i támadás után - a World Trade Centernek vezetett eltérített gépek innen indultak - vetett be egy szakembercsoportot, akik az utasok érzelmeit vizslatják.

Sokat tévednek

A szakemberek elsősorban egyértelműen gyanús dolgokat vizsgálnak - nem hord-e valaki túl nagy kabátot meleg időben -, de egy-egy elbicsakló mondat, vagy megfeszülő szájszél sem kerüli el figyelmüket, írja a Wall Street Journal. A szakemberek pontozzák a gyanús tapasztalatokat, és ha valaki elég magas pontszámot ér el, azt kiszólítják a sorból, írja a WSJ.

A módszerrel - amit időközben tucatnyi reptérre terjesztettek ki - az évek szorán mintegy száz gyanúsítottat szűrtek ki. Igaz, ők többségükben kábítószercsempészek, hamis iratokkal utazók vagy egyéb bűnözők voltak, egy terroristát sem kaptak el így. És igen gyakran vetődtek árnyékra a szakértők - a feszengő utasok többségéről kiderült, hogy járata késése vagy egy közeli hozzátartozója halála miatti érzelmeit próbálta leplezni a nyilvánosság előtt.

Az emberi szűrés a TSA szerint előítéletmentes, hiszen nem karakterjegyekre, hanem gesztusok felismerésére épül. Az amerikai Szabadságjogi unió (ACLU) jogvédői szerint azonban könnyen rasszista alapúvá válhat.

Titkosszolgálati háttér

Ez a veszély a számítógépes vizsgálat esetén nem áll fenn. Dr. Paul Ekman, az Egyesült Államok egyik vezető viselkedéskutatója szerint az SDS Cogitója megéri a próbálkozást. A gép fejlesztője Sabtaj Soval egyrészt a high-tech ipar, másrészt az izraeli titkosszolgálat veteránja, a gépet a Moszad jelentős tapasztalatai alapján, az izraeli reptereken szokásos többlépcsős biztonsági ellenőrzést lemodellezve készítették el.

A gép például egy egyszerű hazugságvizsgálóval szemben nem csak a kérdésekre adott válaszok, hanem jellegzetes viselkedésminták alapján is osztályozza a válaszolókat - hiszen a terroristák akár fel is készülhetnek a hazugságvizsgálatra, így a gyanúsan nyugodt válaszolókat is szűrhetik. A gépet ráadásul palesztin, izraeli és amerikai kísérleti alanyokon is tesztelték, így az adott kultúrkörhöz tartozókra specializált algoritmusok is vannak. "Kínai és iraki tesztalanyaink még nem voltak" - nyilatkozta a WSJ-nek Soval.

Távpszichológus

A Cogitóval eddig tíz tesztsorozatot hajtottak végre Izraelben, a gép 85 százalékos hatékonysággal szűrte ki a terroristákat - a tesztek esetében a terrorakciók kivitelezésével megbízott ügynököket -, és csupán az ártatlan utazók nyolc százalékát találta gyanúsnak. Soval és cége most azon dolgozik, hogy a terroristák szűrésében a hatékonyság 90 százalékosra nőjjön, az ártatlanoknál pedig 4 százalékra csökkenjen a tévedési arány.

Izraelben jövőre nemzetközi repterein és a ciszjordániai határon akarja tesztelni a gépet. Ennek során felmérik, hogy milyen logisztikai problémák merülhetnek fel a gép tömeges használatakor. Ekman professzor szerint ez még csak a kezdet. Az amerikai viselkedéskutató szerint hamarosan lézeres szenzorokkal, észrevétlenül, a távolból is megvizsgálhatják az utazókat.