Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Öt és fél millió afgán vár segítségre

2001.10.10. 12:06
A segélyszervezetek egyre inkább aggódnak azért a több millió afgán lakosért, aki hazájában élelem és gyógyszer nélkül maradt. Szakértők szerint az Afganisztánban rekedt emberek nagy része túl szegény, gyenge és rémült ahhoz, hogy a határra menjen. A segélyszervezetek többsége biztonsági okokból leállította a szállításokat az amerikai légicsapások vasárnap esti kezdete után.
Fotó: Caritas Internationalis
Akár másfél milliót is elérhet azoknak az afgánoknak a száma, akik elmenekültek lakóhelyükről. A tél közeledtével azonban a hátramaradt milliók is súlyos helyzetbe kerülnek - állítják a segélyszervezetek. Tömegek menekülnek, de a legveszélyeztetettebbek között vannak azok, akik nem mozdultak el otthonukból. A BBC értéselülései szerint a kabuli légicsapások elől néhány ugyan elmenekültek, de a városból nem volt nagyarányú kitelepítés.

Aknamezőkre is juthatnak a segélycsomagok

A légicsapásokkal egyidőben amerikai repülőgépek élelmiszer-segélycsomagokat is ledobtak Afganisztán aszálysújtotta területein. Hétfőn 37.000 ilyen csomagot dobtak le, és vasárnap is körülbelül ennyi segélyt juttattak el a célterületekre. A segélyszervezetek azonban egyetértenek abban, hogy az országba így bejutó élelemsegély csak töredéke annak, amire a lakosságnak szüksége lenne a tél átvészeléséhez, ami novemberben válik igazán zorddá. Az a veszély is fennáll, hogy polgári személyek az amerikai élelmiszercsomagok begyűjtésére elaknásított területekre is bemerészkednek.

A francia orvosi-egészségügyi segélyező szervezet, a Medecins Sans Frontieres (MSF) bírálta a légitámadásokat, melyek szerinte veszélyeztetik a jövőbeli segélyakciókat. "Mi értelme van annak, hogy egyik kézzel lőnek, a másikkal pedig gyógyszereket osztogatnak?"

Öt és fél millió nélkülöző

Fotó: Caritas Internationalis
Az ENSZ Világélelmezési Programja felfüggesztette szállításait, és az alkalmazottai biztonsága miatti aggályok következtében aligha fogja ezeket egyhamar felújítani. Mint ismeretes a keddi támadássorozatban az amerikai csapatok eltaláltak egy ENSZ-központot. Az akció során négy ember életét vesztette. Bővebben itt >>

Az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapja, az UNICEF úgy becsüli, hogy a külföldi segélyre szoruló 5,5 millió lakosnak hatvan százaléka nő és gyermek. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága közben folytatja gyógyszerszállításait Kabulba, és élelmiszert is oszt saját készleteiből.

Humanitárius folyosót sürget a Brit Vöröskereszt

Cathy Mahoney, a Brit Vöröskereszt szóvivője kifejtette, hogy hosszú távra "humanitárius folyosót" kellene nyitni az országba, hogy a legsürgetőbb segélyt eljuttathassák az arra leginkább rászorulóknak. "Az országban rekedt emberek nagy része túl szegény vagy gyenge és most már rémült is ahhoz, hogy a határra menjen" - nyilatkozta a BBC-nek Cathy Mahoney. Hozzátette, az élelmiszer szétosztása is kezd veszélyes műveletté válni, mivel az éhezők olyan elszántan igyekeznek hozzájutni a segélyekhez.

A Caritas várja az adományokat az afgán családok számára
A Caritas Internationalis hosszabb ideje segít az Afganisztánból egyre nagyobb számban érkező menekültek ellátásában. Gyógyszerekre, orvosi ellátásra, élelmiszerre és legfőképpen szeretetre van szükségük azoknak az embereknek, akik a legtöbbet szenvednek a világ legújabb válságától. A helyszínről kapott beszámoló szerint ötvenötezer család, háromszázharmincezer ember tartózkodik már pakisztáni táborokban, tízezer család számára pedig még nincs a helyszínen sátor. A segélyszervezetek nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy ivóvíz, takaró jusson a térségbe, ahol 2 újabb menekülttábor kiépítése is megkezdődött. A Magyar Karitász bekapcsolódott a Caritas Internationalis segélyakcójába és a Raiffeisen Banknál megnyitott 12011148-00123456-00300000 számlára várja azok adományát, akik segíteni tudnak.