Ágnes
-1 °C
2 °C

Pénz csak a háborús bűnösökért

2001.12.22. 12:02
Csak akkor ad az USA Szerbiának 115 millió dolláros segélyt, ha az kiadja a háborús bűnösöket. Ugyancsak a pénzügyi segély feltétele, hogy Belgrádnak tiszteletben kell tartania a kisebbségi jogokat, és szabadon kell bocsátania az összes politikai foglyot. A szerb kormányfő közölte: "nem ugorhatják át a saját árnyékukat", de mindent megtesznek, hogy megkapják a pénzt.
Az amerikai kongresszus költségvetési törvényében 115 millió dolláros segélyt ajánlott meg Szerbiának azzal a feltétellel, hogy maradéktanul teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit, mindenekelőtt együtt kell működnie a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Belgrád a jövő év március 31-től hívhatja le a segélyt, amennyiben teljesítette a szóban forgó feltételeket.

A költségvetési törvény szövegének értelmében a bírósággal folytatott együttműködés annyit jelent, hogy Belgrádnak biztosítania kell a törvényszéki nyomozóknak a hozzáférést a szükséges dokumentumokhoz, és ki kell adnia a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt személyeket. A kongresszus további feltételként szabta meg a boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény maradéktalan végrehajtását. Szerbiának meg kell szüntetnie a pénzügyi, politikai, biztonságpolitikai és más jellegű támogatást a boszniai szerb köztársaságnak. Ugyancsak a pénzügyi segély feltétele az, hogy Belgrádnak tiszteletben kell tartania a kisebbségi jogokat, és szabadon kell bocsátania az összes politikai foglyot.

Az ultimátumszerű követelés csak Szerbiára vonatkozik, Montenegróval szemben nem támaszt ilyen feltételeket az amerikai törvényhozás.

Reagálva a kongresszusi döntésre Zoran Djindjic szerb kormányfő közölte: a kabinet mindent megtesz, hogy teljesítse a feltételeket, s hogy Szerbia demokratikussá váljon. - Nem ugorhatjuk át saját árnyékunkat, de felgyorsítjuk azokat a folyamatokat, amelyekre utal az amerikai kongresszus - mondta Djindjic.

Zoran Zivkovic jugoszláv belügyminiszter a kongresszusi döntés kapcsán kijelentette, hogy állami érdek a hágai bírósággal folytatott teljes együttműködés, és az országnak semmi oka sincs arra, hogy háborús bűncselekményekkel vádolt személyeket védelmezzen. - Áprilisig elég idő van arra, hogy javuljon az együttműködést Hágával - tette hozzá Zivkovic.