Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem tárgyakra, pénzre van szükség Délkelet-Ázsiában

2004.12.30. 12:31
Tizennyolc millió forintot oszt szét a Külügyminisztérium a Délkelet-Ázsiába készülő magyar segélyszervezetek közt. A 24 órán belül beérkező programokat gyorsan elbírálják, a helyi beszerzéssel pedig a rendkívül drága szállítási költségeket megtakarítják. A magyar adományozók interneten, emelt díjas hívással és a hagyományos módszerrel is támogathatják a katasztrófa kárvallottjait.

A Külügyminisztérium gyors pályázatot hirdetett a délkelet-ázsiai katasztrófában bajba jutottak megsegítésére, a 18 millió forintos keretre azok a segélyszervezetek jelentkezhetnek programjaikkal, melyek élelmiszert, ivóvizet, ruhákat, takarókat, fertőtlenítőszereket tudnak helyben beszerezni.

A 24 órán belül beérkező programokat gyorsan elbírálják, a helyi beszerzés célja pedig az, hogy a rendkívül magas szállítási költségeket megtakarítsák, mondta Vizi László, a Külügyminisztérium főosztályvezetője a segélykoordinációs munkacsoport csütörtök délelőtti ülése után.

Összehangoltan

A segélyszervezetek képviselői elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy nem tárgyadományokra, hanem pénzbeli segítségre lenne szükségük. Pozitívumként értékelik, hogy a segítségben részt vevő szervezetek nem szétaprózva, hanem összehangoltan végzik tevékenységüket.

Somogyi Ferenc külügyminiszter korábban felszólította a Magyar Köztársaság NATO-hoz, illetve EU-hoz akkreditált nagyköveteit is, jelezzék, hogy Magyarország kész részt venni bármilyen, a katasztrófa sújtotta területre irányuló segélyakcióban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felkérte a nagyköveteket, vizsgálják meg, hogyan lehetne közös segítséget nyújtani.

Hivatalosan nincs eltűnt magyar

A Külügyminisztérium szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a tárcának hivatalos forrásból nincs tudomása a délkelet-ázsiai szökőár sújtotta térségben eltűnt magyar állampolgárokról. A magyar külképviseletek és konzuli szolgálatok munkatársai mindent megtesznek a hozzátartozók által keresett magyarok felkutatására. Több olyan esetről van tudomásuk, amikor az eltűntnek vélt turisták mobiltelefonja azért nem válaszolt, mert minden holmijuk odaveszett, de ők maguk egészségesek.

Egy rendkívüli Malév-járattal tízfős katasztrófavédelmi és egészségügyi mentőcsoport már elutazott Srí Lankára. A kedd délután elutazott csoport tagjai a sérültek felkutatásában, ellátásában és a járványvédelemben vesznek részt. Egyhetesre tervezett tevékenységéhez a kormány eddig kilencmillió forint értékben küldött gyógyszereket, kötszereket a térségbe, és emellett mintegy tízmillió forintra tehető a szerdán kiérkezett orvos-csoport költsége.

A beszláni túszdrámából visszamaradt, a gyógyszergyártó cégek által felajánlott mintegy harmincmillió forint értékű készítményeket szintén eljuttatták Sri Lankára.

Számlaszámok, elérhetőségek adakozóknak

Felajánlásokat küldhetünk a Baptista Szeretetszolgálat számlaszámára: 11736082-22054403
A szeretetszolgálat újra elindítja a Fogadj jelképesen örökbe! programot, azaz egyéves akciót szervez a katasztrófa miatt szükséget szenvedő Srí Lanka-i gyerekek támogatására.
A 06-81-350-670 segélyvonalon vonalas telefonról is tehetünk felajánlásokat: minden hívás 1125 forintba kerül.
(Bővebb információért hívja a Baptista Alapítványt a 302-2929 telefonszámon.)


A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adomány-számlaszáma: 11705008-20464565
Az adományok interneten is eljuttathatók a www.okumenikus.hu címről. A segélyszolgálat Srí Lankán tartózkodó munkatársai szerint nagy szükség lenne sátrakra, derült ki a szervezet közleményéből.

A Magyar Vöröskereszt december 27-én nyitotta meg segélyszámláját a 10300002-20329725-72273285 számlaszámmal.
Cégek figyelmébe ajánlja a segélyszervezet, hogy a legnagyobb szükség sátrakra, antibiotikumokra, takarókra és fertőtlenítőszerekre van a katasztrófa sújtotta övezetben. Szállítási kapacitást is szívesen fogad a cégektől a Vöröskereszt.

A Srí Lanka-i konzulátus és a Magyar Srí Lanka-i Baráti Társaság is számlát nyitott Srí Lanka újjáépítése címmel, adta hírül a Magyar Rádió. A bankszámlaszám: 10918001-00000020-26770013.