Valér
-2 °C
0 °C

Lezuhant egy utasszállító Moszkvában

2002.07.28. 22:02
Lezuhant és megsemmisült egy orosz utasszállító a moszkvai Seremetyevó repülőtéren. A próbarepülésre felszállt Il-86-os utasokat nem szállított. A zuhanás után a mentők két túlélőt találtak, két légi utaskísérőt.
A Pulkovói Légitársaság adatai szerint a vasárnap, a moszkvai Seremetyevo-1 repülőtérről való felszállás közben lezuhant IL-86-os replőgép fedélzetén 16 fő: négy pilóta, tíz utas- és szállítmánykísérő (köztük nyolc nő) és két fedélzeti mérnök tartózkodott. Tizennégy személy életét vesztette, két légi utaskísérő túlélte a szerencsétlenséget, mindkettőjüket súlyos állapotban szállították kórházba, ahol küzdenek az életben maradásukért.

Az orosz építésű Il-86-os utasszállító magyar idő szerint délután fél egykor, röviddel a felszállás után, mintegy kétszáz méter magasságból zuhant egy erdőre és megsemmisült - jelentette a CNN.

Megtalálták a gép fekete dobozait

A Pulkovói Légitársaság tulajdonában álló repülő technikai járat volt, utasokat nem szállított. A gép utoljára szombaton szállított utasokat Szocsiból Moszkvába, és vasárnap szentpétervári bázishelyére repült volna haza. Az ORT tévétársaság közölte, hogy megtalálták a repülőgép mindkét "fekete dobozát". A helyszínen Mihail Nyikonov, a moszkvai főügyész helyettesének és Eduárd Gyeniszov, a moszkvai terület ügyészének vezetésével külön nyomozócsoport dolgozik.

Iljusin Il-86

Egy kilométeres füstoszlop a roncsok felett

A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint a repülőn robbanás történt alig néhány másodperccel azután, hogy a gép elrugaszkodott a földtől. A robbanás következtében tűz ütött ki, és a lángokban álló gép lezuhant.

Szemtanúk beszámolója azonban egybehangzóan azt mondták, hogy a gép rendellenesen meredek szögben emelkedett, csaknem teljesen függőleges irányt vett fel, majd orrával lefele fordulva ugyanolyan meredek szögben zuhant le. A repülő nem robbant fel, előbb csak hatalmas füstfelhő terjengett körülötte, majd negyedóra elteltével kezdődött a robbanások sorozata és csaptak fel a lángok. Ennek az az oka, hogy a repülőgép üzemanyagtartályai nem voltak teljesen feltöltve.

Az NTV televízió értesülései szerint egyelőre minden jel arra utal, hogy a repülőgép hajtóművei leálltak, vagy legalábbis nem adtak le az emelkedéshez elegendő teljesítményt.

Az Il-86-os a legbiztonságosabb gépek közé tartozik

Az Il-86-os az Oroszország egyik legtöbbet használt és legbiztonságosabb nagy hatótávolságú utasszállítója, és akár 350 utast is szállíthat. Il típusú gépekről ugyanakkor ritkán hallani baleseteket. A legutolsó, katasztrófával fenyegető eset 2000 nyarán történt: egy Moszkvából Barcelonába tartó Il-86-osnak felszállás után kigyulladt az egyik hajtóműve, és a több mint 340 utast szállító gépnek azonnal kényszerleszállást kellett végrehajtania.

A baleset egy nappal azután történt, hogy egy szintén orosz gyártmányú Szu-27-es vadászrepülőgép az ukrajnai Lvovban, egy légiparádé közben a tömegbe zuhant, 83 személy halálát okozva. Július elsején egy orosz gyermekeket szállító Tu-154-es pusztult el, miután a svájci-német határon összeütközött egy teherszállító géppel. A katasztrófa 71 életet követelt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!