Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Falvakat zártak körbe a robbantók után nyomozó egyiptomiak

2005.07.25. 14:33
Két Sínai-félszigeti falút is körbezártak az egyiptomi hatóságok. Feltételezések szerint két, a robbantásokkal gyanúsított pakisztáni is a falvakban bujkálhat. Hivatalos adatok szerint kevesebben haltak meg a szombati merényletekben.

Két falut vett körül a sarm-es-sejki merénylők utáni hajszában az egyiptomi rendőrség. A hatóságok gyanúja szerint a két pakisztáni, akit a robbantások miatt ki akarnak hallgatni, ar-Ruveiszat és Hurum falvakban rejtőzhet.

A két beduinfalu környékén tűzharc robbant ki a hatóságok és az üldözöttek között. A rendőrök szerint a két keresett pakisztáni a falvakban van, éppen egy pokolgépet szerelt össze.

Pakisztániakat keresnek

Arab műholdas televíziók szerint az egyiptomi hatóságok hat - más források szerint kilenc - pakisztánit gyanúsítanak a támadás elkövetésével. A televíziók úgy tudják, hogy a pakisztániak sarm-es-sejki szállodákban laktak, de a szombat hajnali robbantások után nyomuk veszett, útlevelüket is a recepción hagyták.

Az egyiptomi rendőrök mintegy 50 ember, köztük pakisztániak fényképét osztották ki a Sínai-félsziget déli részén felállított ellenőrzőpontoknál. Az egyiptomi rendőrség előzőleg azt közölte, hogy hat pakisztánit gyanúsítanak a merényletek elkövetésével, fényképüket a kormányzóság rendőrőrsein is kifüggesztették.

Öngyilkos merényletek voltak

A Sínai kormányzója szerint három robbantó öngyilkos akciót hajtott végre, holttesteik a romok közül kiásottak között lehetnek. Majdnem biztosra vehető, hogy a Ghazala Gardens szálloda támadója életét vesztette, amikor gépkocsijával, egy zöld színű Isuzu kisteherautóval behajtott a recepcióra, elgázolva két biztonsági őrt.

A hatóságok mindeközben csökkentették az áldozatok számára vonatkozó adataikat. Hivatalos közlések szerint a szombati merényletben hatvannégyen vesztették életüket és 124-en sebesültek meg. Korábban nyolcvannyolc halottról és kétszáz sebesültről szóltak a hírek. A hatóságok szerint még harminckét sérültet ápolnak kórházban.

A kairói brit nagykövetség szóvivője hétfőn megerősítette, hogy a terrorcselekményeknek egy brit áldozata is volt. A külföldi áldozatok közül korábban két olasz és egy cseh állampolgár halálát erősítették meg.